Primarul din Amsterdam, Femke Halsema, criticată aspru pentru că nu a intervenit pentru dispersarea protestatarilor anti-rasism

0
1467

Aproximativ 5.000 de persoane au protestat, ieri, 01 iunie 2020, în Piaţa Dam din centrul oraşului Amsterdam, împotriva violenţei poliţiei, după ce în SUA a izbucnit scandalul legat de decesul cetăţeanului afro-american George Floyd, în timpul arestării sale. Aceștia au scandat: „Rasismul este prezent și in Europa!”

Contestatarii primarului Femke Halsema, au criticat aspru faptul că aceasta nu a intervenit pentru a-i opri pe cei aproximativ 5.000 de oameni care s-au strâns în centrul orașului Amsterdam. Luni seara, primarul a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că a fost surprinsă de numărul mare de participanţi la protest: „Organizatorii au spus că se aşteaptă la maxim 250-300 de participanţi și de obicei, genul acesta de estimări, în trecut, s-au dovedit a fi exagerate. În timpul protestului, numărul participanţilor a crescut spontan, iar poliția a fost total nepregătită.”

Pe de altă parte, primarul spune că recurgerea la o intervenție în forţă a poliţiei nu ar fi reprezentat o opțiune responsabilă din partea sa. „Ar fi trebuit să apelăm la măsuri dure pentru a elibera piaţa și nu cred că aceasta ar fi fost o decizie înţeleaptă. Oamenii demonstrau pașnic și purtau măști. Dacă am fi știut din timp că numărul protestatarilor va fi atât de mare am fi luat alte măsuri pentru ca aceştia să nu se poată aduna. Organizatorii au cerut tuturor să poarte mască și să mențină distanţa socială de 1,5 metri, însă, acest lucru nu a fost posibil din cauza numărului mare de participanti”.

Ministrul  Justiției, Ferd Grapperhaus, a descris demonstrația că fiind „extrem de dureroasă, într-un moment în care facem tot ce putem, ca societate, pentru a controla coronavirusul.”

Klaas Dijkhoff, lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație din Olanda, membru în Camera Reprezentanților, a declarat că, „toţi participanţii la protest ar trebui să intre în carantină timp de două săptămâni”.

Alți critici au subliniat faptul că parcurile au fost închise tocmai pentru a nu se crea mari aglomerări de oameni, iar proprietarii de cafenele se confruntă cu o mulţime de restricții din cauza regulii distanţării sociale de 1,5 metri, în timp ce protestul a fost lăsat liber.

Experții olandezi în domeniul sănătății spun totuşi că este puțin probabil că demonstrația să devină un eveniment „superspreading”. „Deși există multe riscuri într-o mulțime de oameni care nu respectă întocmai regula distanţării sociale, faptul că majoritatea manifestanților au purtat măști a făcut ca picăturile de salivă să nu fie împrăştiate şi purtate de vânt”, a declarat dr. Mariet Feltkamp, virolog, profesor asociat al Departamentului de microbiologie medicală al Leiden University Medical Center (LUMC), pentru postul olandez de televiziune, NOS.

Cu toate acestea, presa olandeză subliniază faptul că, în urmă cu mai puțin de o lună, în ziua de 4 mai 2020, regele Willem-Alexander, regina Maxima, premierul Mark Rutte, primarul Femke Halsema şi alţi, cațiva, demnitari, au comemorat în același loc (Piaţa Dam), eroii căzuţi în Al Doilea Război Mondial şi în timpul operațiunilor militare  de menținere a păcii. Într-o conferită de presă susţinută cu acest prilej, premierul Mark Rutte declara cu tristeţe: “Piaţa Dam nu a fost niciodată atât de goală de Ziua Comemorării Eroilor. Coronavirusul ne determină să fim mult mai conștienți de importanţa libertăţii noastre”.

Acum, după protest, jurnaliştii olandezi se întreabă retoric: „Oare ce impact va avea evenimentul de ieri asupra motivației olandezilor de a se conforma normelor de apărare împotriva coronavirusului, la locul de muncă sau pe o terasă de cafenea? Desigur, este în primul rând vorba despre responsabilitate individuală, dar oare nu ar trebuie să facem acest lucru împreună?”

Cu siguranţă, Primarul Femke Halsema va avea de dat multe explicații dar, pe de altă parte, primeşte şi susţinere din partea unuia dintre organizatorii protestului, Jerry Afriyie, care s-a declarat „mândru de primarul său”. „Mă bucur că primarul a împărtășit durerea unei părți a oamenilor din Amsterdam și a oferit spațiul necesar pentru ca aceasta să fie exprimată. Astăzi a fost o zi istorică și numai cei care sunt de acord cu rasismul se pot plânge de curajul doamnei Halsema”, a postat acesta pe Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here