În anul 2018 companiile private se pregătesc să crească salariile angajaţilor. Aşa le-a spus Olguţa

0
1886
În anul 2018 companiile private se pregătesc să crească salariile angajaţilor

După majorarea salariilor bugetarilor, Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu vrea să facă legea şi la privat, şi anume să crească salariile nete cu 17%, de anul viitor. O cifră care pare scoasă din burtă, pe care nici economiştii nu o înţeleg.

Ministrul a declarat, miercuri, că marile companii private trebuie să înţeleagă faptul că „românii nu mai sunt sclavii nimănui şi că trebuie să muncească şi ei pe salarii decente“, şi dacă nu putea din primii ani să facă salariile cum sunt în Uniunea Europeană, îşi vor permite în mod sigur „să crească toate aceste venituri ale angajaţilor lor, în condiţiile în care statul român le face facilităţi fiscale“.

Vasilescu a mai spus că ideea Legii salarizării unitare nu este să creeze o diferenţă mare de salarizare între sistemul de stat şi cel privat, nici să îi abandoneze pe cei din mediul privat, ci, dimpotrivă, mediul privat să fie forţat cumva să crească la rândul său veniturile angajaţilor.

„Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor, o să vedeţi că netul la angajatul din privat creşte cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu faţă de cât are acum în plată“, a declarat Vasilescu.  Nici măcar economiştii nu înţeleg pe ce se bazează creşterea avansată de ministrul Muncii.

 „Fără îndoială că sunt condiţii să crească salariile şi în sectorul privat, economia merge bine, are o creştere destul de bună şi salariile au crescut şi anul trecut, dar că vor creşte cu 17%… nu ştiu de unde ar veni o asemenea creştere“, explică economistul Aurelian Dochia.

Majorare împinsă de salariul minim Programul de guvernare al PSD prevede că salariul minim va creşte cel puţin o dată pe an, urmând ca în anul 2018 să ajungă la 1.550 lei. Potrivit lui Dochia, faptul că se măreşte salariul minim prin decizie administrativă împinge în sus media salariilor din sectorul privat.

„În sectorul privat există mulţi oameni care sunt plătiţi cu salariul minim şi fără îndoială că asta împinge media salariilor, dar nu ştiu ce calcule ar putea să fie făcute ca să spună că per total s-ar obţine creştere de 17%“, a mai spus economistul.  Creştere din pix

De asemenea, o posibilă explicaţie apare tot în programul de guvernare, care arată că începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei iar 1.750 cu 2.150 de lei.

 „Valorile de mai sus reprezintă o variantă pesimistă (minimă) fiind foarte posibil ca acestea sa fie mult mai mari, în funcţie de evoluţia economică a României”, se arată în document. Ceea ce ar explica o majorare a salariului brut al angajatului, care ar duce totodată la o creştere a valorii nete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here