Investitorii imobiliari au început să implementeze şi în Bucureşti o soluţie folosită în marile capitale ale lumii împotriva aglomeraţiei

0
1725
Investitorii imobiliari au început să implementeze şi în Bucureşti o soluţie folosită în marile capitale ale lumii împotriva aglomeraţiei

Tot mai mulţi dezvoltatori proiectează centre urbane care combină sedii de firme, magazine şi locuinţe.

„Dezvoltările imobiliare au avut un ritm mult mai intens decât cele de infrastructură. Proprietarii sau investitorii imobiliari s-au săturat să aştepte după proiectele de infrastructură promise, de multe ori blocate în studii de fezabilitate, şi atunci au venit cu soluţia proiectelor mixte în principalele zone de birouri şi în unele zone emergente. Sunt clădiri de birouri cu facilităţi de retail bine structurate şi diversificate, de cele mai multe ori şi cu un proiect de locuinţe ataşat. Minusurile unei infrastructuri mai puţin dezvoltate nu mai influenţează atât de mult procesul decizional“, a declarat Monica Vasile, senior broker în cadrul departamentului de birouri al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, în cadrul unui eveniment de specialitate organizat de Business Review.

Ea oferă drept exemplu proiectele dezvoltate de Vastint (divizia imobiliară a grupului IKEA) la Timpuri Noi, Globalworth în Dimitrie Pompeiu, AFI Europe în jurul mallului din Cotroceni şi Anchor Grup lângă Plaza România.

Totuşi, aglomerarea dezvoltărilor imobiliare doar în anumite zone din Bucureşti, cum este Pipera-Barbu Văcărescu, face dificilă misiunea investitorilor care identifică zone neconsacrate. Spre exemplu, fostul pilot de raliuri Yves Weerts construieşte în zona Pieţei Unirii un turn de birouri cu 18 etaje şi convinge greu clienţii să închirieze spaţii aici.

„E o mare nevoie de clădiri de calitate în zona centrală, dar ai nevoie de o mare putere de convingere pentru a atrage clienţii aici. Aceeaşi senzaţie o aveai acum 6-8 ani când nu se muta nimeni în Floreasca. Companiile se gândesc de două ori dacă să meargă împotriva valului.

Chiar dacă conexiunile şi infrastructura sunt excelente în Unirii, există reticenţă. Avem discuţii avansate, aproape de semnare, pentru 30-40% din suprafaţa clădirii. Aceleaşi cifre le prezentam şi la începerea construcţiei, în octombrie, dar între timp s-au schimbat clienţii cu care discutăm“, spune Andreea Păun, broker care se ocupă de închirierea proiectului Unirii View.

Concentrarea investitorilor imobiliari exclusiv pe Bucureşti când vine vorba de clădiri de birouri pare să fie însă de domeniul trecutului. Dezvoltatorii au construit deja circa 650.000 mp de birouri în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. Iar cele patru oraşe vor mai avea încă 265.000 mp de sedii de companii în 2017-2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here