În al doilea trimestru, investiţiile nete în economia României au scăzut cu 0,2%, până la 17,9 miliarde lei

0
893

Investiţiile nete realizate în economia României, în doilea trimestru, au scăzut cu 0,2% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 17,92 miliarde lei, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primul trimestru, investiţiile nete realizate în economia României au crescut cu 14,3% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 15,79 miliarde lei.

În al doilea trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost înregistrată scădere la lucrările de construcţii noi cu 3,3%.

În schimb, creşteri s-au înregistrat la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 3,5 % şi la alte cheltuieli cu 2%.

În primul semestru 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 5,8%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 59,2% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 4,6%.

În schimb, investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 3,6%.

Investiţiile nete realizate în economia României au însumat anul trecut 77,96 miliarde lei, fiind în creştere cu 6,4%, comparativ cu anul 2016.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here