Hiperinflația va lovi România. Reclasificarea activelor din România

0
1171

JP Morgan a transferat 14 milioane de uncii de argint.

Ciclul de livrare a argintului (ETF-ul SLV) pentru luna septembrie începe în doar câteva zile, și o cantitate semnificativă de argint a fost în mișcare. În doar două zile (la sfârșitul lunii august), JP Morgan a transferat 14 milioane de uncii de argint din categoria “Eligible” în categoria “Registered,” ceea ce îi lasă cu puțin sub 14 milioane de uncii rămase în categoria “Eligible,” după ce se iau în considerare cantitățile pe care le dețin în numele ETF-ului SLV. În același timp, s-a înregistrat și o reducere a cantității de acțiuni disponibile pentru împrumut în SLV.

Categoria “Registered” (înregistrat) înseamnă cantitatea de argint fizic care va fi livrată către cumpărător. Acest lucru este o pregătire pentru o livrare fizică neobișnuit de masivă, din seiful de la Londra și nu cel din New York.

Când vezi o asemenea miscare, ca o bancă să cumpere în doar 2 zile 400 de tone de argint, te face să te gândești că oarecum suntem pe calea cea bună.

Cei care mă urmăresc de anul trecut știu că sunt pentru argint, deocamdată, ca și investiție.

Dezghețarea politicii din România a început.

Victor Ponta a revenit în Guvernul României, deși este “doar” un consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu. Cu siguranță, Victor Ponta a revenit în Guvernul României. Tot Victor Ponta declara în 2021-2022 (nu mai știu sigur când anume) că politica din România este înghețată pentru următorii 4 ani și că nu se mai poate schimba absolut nimic. Diana Șoșoacă a menționat o discuție cu premierul Marcel Ciolacu cu privire la demiterea lui Raed Arafat în contextul incendiului de la Crevedia. Marcel Ciolacu i-ar fi spus că îl va da afară, lucru care nu s-a întâmplat, iar Diana Șoșoacă a declarat că premierul este supus presiunilor din afara țării.

De câte ori ați auzit sau ați văzut-o pe doamna Diana Șoșoacă să creadă un politician pe cuvânt? În special să ia apărarea în public a unui politician printr-o astfel de afirmație. Cred că este pentru prima dată. Opinia mea este că lucrurile au început să se miște spre binele românilor, greu, dar se mișcă. În 2024, cred că și cetățeanul de rând va începe să observe această evoluție (și nu fac referire la alegerile care vor urma).

Hiperinflația va lovi și România

Din cate se pare, reclasificarea energetică a frigiderelor și-a făcut apariția în 2021; eu am aflat abia săptămâna trecută. Clasa energetică A+ veche este acum clasa energetică F și H (probabil au adăugat mai multe clase energetice pe care le echivalează cu vechile clase energetice A, A+, A++, A+++).

Un frigider simplu (fără cuburi de gheață, fără apă rece, fără alte funcții speciale) cu clasa energetică A nu îl vei mai găsi sub prețul de 4.500 de lei, și nu vei găsi multe modele; le poți număra pe degetele de la mână. În schimb, prețurile sunt undeva în jurul a 5.000 de lei, 6.000 de lei și 7.000 de lei.

Nu am nicio problemă cu prețurile; chiar sunt de acord să achiziționez un frigider simplu la prețul de 8.000 de lei sau chiar 10.000 de lei dacă (și este un mare “dacă”) factura lunară la curent îmi vine 0.80 de bani sau chiar 1 leu.

Pentru mine, reclasificarea claselor de energie este un semn. După reclasificarea frigiderelor în clasele de energie, deduc și faptul că reclasificarea imobiliarelor, a metalelor prețioase și a animalelor va avea loc și la noi în țară.

În 2005, un profesor a cumpărat cu un singur salariu 2 garsoniere într-o perioadă de 2 săptămâni. Volatilitatea Leului a fost fără control; urca și scădea într-un mod ametitor. Acum se poate să existe un anumit control, dar totuși, să nu uităm că după ce s-au tăiat cele 4 zerouri din leul vechi, în următoarele 6 luni imobiliarele au crescut în prețul nou cu 50%.

Nu știu dacă se va întâmpla și de data aceasta cu același procent dar, la metalele prețioase tind să cred că se va întâmpla. Și nu vă pot da o perioadă exactă de timp, deoarece vom avea o perioadă de tranziție de la moneda fizică la moneda digitală (care poate dura între 6 luni și 2 ani, eventual 5 ani), dar după această perioadă de tranziție ar trebui să vină un boom al prețurilor, deoarece avem o monedă digitală nouă, o monedă puternică (exact cum a fost cu tranziția de la Leul vechi la cel nou RON).

Ce putem deduce din situația din Zimbabwe (unde Etalonul de Aur Digital, zis și Standardul de Aur Digital, este deja aplicat) care se poate aplica și în restul lumii, este faptul că doar Banca de Rezervă a Zimbabwe (banca centrală) folosește criptomonede (CBDC), iar pentru firme și populație se folosesc Tokenurile (jetoanele digitale). Și mă aștept să avem Leul Romanesc Token Digital ca și formă de valută nouă, deoarece cu criptomonedele probabil ai prea multă libertate să controlezi valuta, în schimb, tokenurile cred că vor avea anumite limite pentru cetățeanul de rând.

Vă doresc o zi plăcută în continuare și învăluită în strălucirea Metalelor Prețioase.

Alege să-ți investești timpul prețios în cunoștințele tale cu informații autentice din piața metalelor prețioase, decât să-ți pierzi timpul prețios cu știri false și manipulate. Într-o eră a dezinformării, luarea deciziilor financiare pe baza informațiilor corecte și verificate devine esențială pentru succesul în investiții.”

Disclaimer

Eduard A. Gherghe este un analist de piață independent pentru Raportul de Aur.

Această publicație are doar scop informativ și nu are ca intenție să fie o solicitare, ofertă sau recomandare privind vreun instrument financiar, marfă, derivat, serviciu de gestionare a investițiilor sau serviciu de consultanță și nu oferă sfaturi privind tranzacționarea de mărfuri.

Această publicație nu își propune să ofere sfaturi de investiții, fiscale sau legale, nici în mod general, nici într-un context specific.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here