Germania în recesiune. Cea mai accentuata scadere din ultimii 50 de ani

1
1260
Germania în recesiune

Economia Germaniei s-a contractat cu 10,1% în trimestrul al doilea raportat la trimestrul anterior, cea mai accentuata scadere din ultimii 50 de ani, pentru cea mai puternica economie europeana de cand se realizeaza masuratori statistice.

În termeni anuali, cea mai mare economie europeană s-a contractat cu 11,7%, potrivit Biroului Federal de Statistică (Destasis). Datele sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri. Scaderea din trimestrul al doilea s-a situat cu mult peste declinul de 4,7% consemnată la începutul anului 2009, în timpul crizei financiar-economice de acum 10 ani.

“În al doilea trimestru al anului 2020, s-a înregistrat o scădere masivă pentru exporturile și importurile de bunuri și servicii, precum și în cazul consumului final al gospodăriilor și al formării de capital la mașinării și echipamente”, arată Destasis într-un comunicat.

În primul trimestru, economia germană a scăzut cu 2%, potrivit datelor revizuite publicate astăzi. Datele au fost modificate în creștere, de la un scaderea de 2,2% estimat anterior.

Și cifrele pentru ultimele trei luni din 2019 au fost revizuite în urcare, noile estimări indicând o stagnare pentru economia Germaniei, față de o scădere de 0,1% semnalată în mai.

Germania a intrat, astfel, oficial  în recesiune tehnică la jumătatea acestui an, cu trei luni mai târziu decât estimau initial analistii.

Japonia, a intrat recesiune tehnica mult mai devreme decat se preconizase iar China a reusit sa evite recesiunea, cel putin pentru moment.

Scăderea consumului și a investițiilor, pe fondul blocajelor cauzate de pandemia de coronavirus, este așteptată să afecteze puternic și economia SUA în al doilea trimestru.

Economiștii estimează o contracție-record a produsului brut intern în SUA, de peste 10% în termeni trimestriali și de aproximativ 35% în termeni anuali, cea mai mare economie a lumii urmând să intre, de asemenea, în recesiune tehnică, cu două trimestre consecutive de scădere.

1 COMMENT

  1. Cifre învârtite amețitor pentru argumentarea unor concluzii motivate de goana unor aspiranți după senzațional și celebritate: dacă firmele au avut activitatea oprită, era clar că ecomia a scăzut.

    A fost o perioadă atipică, fără precedent istoric. Compararea unui trimestru de inactivitate cu orice perioadă activă este inutilă, ca și cum am zice, în timpul somnului, “Ia uite, doarme!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here