COVID-19 loveste economia Statelor Unite în trimestrul al doilea, perspective sumbre

1
2073

Economia Statelor Unite s-a contractat în ritmul cel mai abrupt de la Marea Depresiune din trimestrul al doilea, deoarece pandemia COVID-19 a spulberat bugetele consumatorilor și afacerilor, iar o recuperare a economiei la nivel national este amenințată de  numarul mare de reapariții de cazurile noi de coronavirus conform Reuters.

Produsul intern brut s-a prăbușit cu o rată anuala de 32,9% în trimestrul trecut, cea mai profundă scădere a producției din 1947, a declarat joi Departamentul Comerțului. Scăderea PIB-ului a fost mai mult decât triplul declinului precedent de 10% din trimestrul al doilea din 1958. Economia sa contractat cu un ritm de 5,0% în primul trimestru.

Economiștii chestionați de Reuters au prevăzut o scădere a PIB cu o rată de 34,1% în trimestrul aprilie-iunie.

Cea mai mare parte a volumului din PIB a avut loc în aprilie, când activitatea aproape că a fost oprită brusc după ce restaurantele, barurile și fabricile au fost închise la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

Deși activitatea a început odata cu luna mai, impulsul a încetinit pe fondul reînvierii numarului de noi cazuri de boală, în special în regiunile de sud și vest dens populate, unde autoritățile din zonele afectate închid din nou afacerile sau opresc redeschiderile. Aceasta a temperat speranțele de o revenire rapida a creșterii în trimestrul al treilea.

Președintele Federal Reserve, Jerome Powell, a recunoscut miercuri încetinirea activității economice. Banca centrală a SUA a menținut ratele dobânzilor aproape de zero și s-a angajat să continue să pompeze bani în economie.

„Perspectivele nu sunt foarte bune. Americanii nu se comportă bine în ceea ce privește distanțarea socială, rata infecției este inacceptabil de mare și asta înseamnă că, creșterea economică nu poate obține nicio forta tractoarea. ” a declarant Sung Won Sohn, profesor de finanțe și economie la Loyola Marymount University din Los Angeles.

Declinul PIB-ului și redresarea  slaba ar putea face presiuni asupra Casei Albe și Congresului pentru a conveni asupra unui al doilea pachet de stimulare. Președintele Donald Trump, ale cărui cifre din sondaje de opinie au crescut în timp ce se luptă pentru gestionarea crizei pandemice, economice și a protestelor pentru nedreptatea rasială cu trei luni înainte de alegerile din 3 noiembrie, a declarat miercuri că nu se grăbește.

Economiștii spun că fără pachetul fiscal istoric de aproape 3 trilioane de dolari, contracția economică ar fi fost mult mai profundă. Pachetul oferea companiilor ajută la plata salariilor și a oferit milioane de americani șomeri un supliment săptămânal de 600 de dolari, care expiră sâmbătă. Multe companii și-au epuizat împrumuturile.

Acest lucru, împreună cu infecțiile cu coronavirus a caror numar este alarmant de mare, mențin ridicarea disponibilizărilor. Într-un raport separat publicat joi, Departamentul Muncii a declarat că cererile inițiale pentru ajutoarele de șomaj au fost de 1.434 milioane în săptămâna care se încheiat pe 25 iulie.

1 COMMENT

  1. Deciziile unor bufoni afectează economia SUA și cea mondială.

    Noul virus a afectat, cumulat în 5 luni, cam 1,2% din populație, cu tot cu vindecați.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here