După creșterea necontrolată a preturilor , care au depășit pragul de 1.000 de euro/mp în șapte orașe, piața imobiliară din România se află la un moment de cumpănă

0
1464

Potrivit analiştilor imobiliari, creşterile de preţuri din ultimele ani au fost provocate de o cerere tot mai mare de locuinţe. În ultimele luni ale anului 2018 şi la începutul lui 2019 cererile au fost în scădere, ceea ce îi face pe specialişti să fie precauţi în privinţa estimărilor evoluţiei pieţei imobiliare.

Spre deosebire de anul 2017 când fondurile pentru Prima Casă au fost epuizate încă din luna august,  în anul 2018 fondurile nu au fost epuizate în totalite. Ținând cont că majoritatea tranzacţiilor din piaţa imobiliară în România se desfăşoară prin programul Prima Casă, rezultă o scădere drastică a vânzărilor în anul 2018. Una dintre cauze este şi evoluţia indicelui ROBOR, în funcţie de care este calculată rata creditelor în lei. Practic, românii au devenit mai precauţi şi nu s-au mai avântat să scoată credite pentru imobiliare.

În prima lună a anului 2019 s-au înregistrat 30.733 de tranzacţii imobiliare la nivelul întregii ţări. Faţă de perioada similară din 2018, numărul este mult mai mic, fapt care îi îngrijorează pe analiştii imobiliari. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară transmite că în luna ianuarie 2018 au fost înregistrate 39.482 de tranzacţii pe piaţa imobiliară din România. Comparativ cu luna decembrie 2018, cifra totală este tot în scădere, cu aproximativ 6.000 de tranzacţii, fiind înregistrate 36.190.

Evoluţia în principalele oraşe diferă. De exemplu, în luna ianuarie 2019 au fost înregistrate mai multe tranzacţii în Bucureşti faţă de luna ianuarie 2018 ( 5.395 vs. 4.931). Situaţia nu este la fel de optimistă în Cluj, acolo unde s-a înregistrat o scădere de aproape 8.000 de tranzaţii (1.587 vs. 2.374).

Deşi numărul vânzărilor este într-o continuă scădere, în prezent, preţurile se menţin la acelaşi nivel cu a doua parte a anului 2018. Potrivit unui studiu realizat de Flatfy.ro, în luna ianuarie 2019 preţul mediu/mp pentru o locuinţă în Cluj Napoca este de 1.400 de euro, oraşul transilvănean rămânând primul în topul celor mai scumpe locuinţe din România.

Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa vin în completarea topului cu cele mai scumpe imobiliare din România.  Capitala se află doar pe locul trei în ceea ce priveşte preţul mediu/mp, poziţia secundă fiind ocupată de oraşul de pe Bega, Timişoara.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară din România în anul 2019, analiştii sunt circumspecţi şi se împart în două categorii. O parte vehiculează că piaţa imobiliară va stagna în acest an sau chiar va înregistra o mică scădere, în timp ce alţii estimează că în anul 2019 preţurile vor continua să crească.

În ceea ce priveşte investiţia în piaţa imobiliară din România, analiştii formează un front comun şi nu recomandă ca în prima parte a anului să cumpăraţi locuinţe.

Piaţa imobiliară din România este influenţată de programul Prima Casă

După ce în anul 2018 fondurile rezervate programului Prima Casă nu au fost epuizate, Guvernul României a anunţat noi schimbări în cadrul acestuia. Potrivit reprezentanţilor guvernării, începând cu anul 2019 programul Prima Casă se doreşte a deveni unul social. Astfel, vor putea adera la acesta doar persoanele în vârstă de maxim 35 de ani şi care au un venit de maxim 3.000 de lei/lunar. Practic, prin aceste condiţii este foarte probabil ca numărul de credite acordate în cadrul programului Prima Casă să scadă. Guvernul României a anunţat însă că a alocat programului fonduri de 2 milioane de lei pentru anul 2019, la fel ca şi în 2018.

Unii analişti sunt îngrijoraţi de faptul că preţurile la imobiliarele din Cluj-Napoca au atins nivelul avut înainte de criza financiară din 2008. Totuşi, majoritatea specialiştilor spun că în anul 2019 piaţa imobiliară va stagna, iar preţurile vor fi la fel sau chiar într-o uşoară cădere.

Potrivit Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, România se află în topul creşterilor preţurilor pe piaţa imobiliară în ultimii 5 ani. Locuinţele din ţară valorează în 2019 şi cu 40% mai mult faţă de anul 2014.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here