Despre secretizarea ticaloasa a salariilor pilelor si sinecurilor din ASF. Parlamentul tace. Episodul I.

0
741

Unul dintre primele lucruri pe care m-am straduit (si reusit) in 2013, cand am devenit pentru o scurta perioada de timp purtator de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost transparenta publicarii salariilor.

Am reusit atunci sa conving conducerea proaspetei infiintate ASF sa nu isi ascunda salariile, dand aproape imediat un comunicat de presa privind nivelul acestora.

In discutiile privind publicarea declaratiilor de avere, am reusit atunci sa conving pe toata lumea ca veniturile institutiei publice ASF trebuie publicate in declaratiile de avere. Asta i-a enervat pe multi din ASF/pretendenti la ASF, inclusiv din BNR. O asemenea transparenta nu mai existase, vreodata.

Transparenta asta i-a enervat si pe unii din SRI (serviciu care a avut tot timpul inflitrati, poate ca pe unii dintre ei ii gasim acum si la conducerea unor SIF-uri). Pentru ca o data facute publice TOATE salariile prin declaratiile de avere depuse în 2014 pentru anul 2013 (ASF s-a infiintat efectiv in Aprilie 2013), disparea un obiect de santaj.

Ba chiar in decembrie 2013, Consiliul ASF avea propunerea de desfiintare a salariilor 13 si 14 din ASF (prima anuală și prima de vacanță), ceea ce i-a disperat și mai mult.

Decizia desființării celor 2 prime i-a facut pe cei care erau enervati ca ASF incepuse sa devina o autoritate functionala (descoperise si actiona in privinta sifonarilor de bani publici de la Astra Asigurari si Carpatica), astfel incat au fugit repede la hotnews sa dea o lista de ,,salarii”, in buna parte falsificata – spre exemplu cea care pretindea ca Daniel Daianu avea un salariu net de 72.000 de Euro. In fapt Daianu, ca prim-vicepresedinte ASF avea un salariu net de circa 12.000 de Euro, dar, asa cum imi scria un cititor sugubat, grabit sa isi recupereze ,,pierderea” in urma ,,investitiei” prin brokerul Sima (circa 200.00 de Euro), a tinut sa incaseze intr-o singura luna ambele prime, alaturi de salariu, deci circa 36.000 de euro net).

Am vorbit atunci cu Daianu si i-am explicat ca trebuie sa fie transparent si sa anunte, de preferat prin purtatorul de cuvant, care este exact situatia veniturilor lui ,,de 72.000 de Euro”, respectiv salariul si cele 2 prime, despre care Consiliul a decis ca in 2013 este ultimul an de plata a lor, urmand sa fie desfiintate pentru 2014. Si mai ales, ca trebuie sa explice ce face el de banii astia ca prim-vicepresedinte ASF. Daianu nu a vrut sau nu a putut niciodata sa explice ce face el de banii astia si prin urmare a ales sa iasa de unul singur in presa, ca el da primele inapoi, ca si cand le-ar fi furat. Am povestit mai pe larg aici:

,,M-am saturat de lichele, mi-e dor de o canalie”. Cazul Liiceanu.

Transparenta a inceput sa se sfarseasca o data cu venirea ca Presedinte ASF a lui Misu Negritoiu, fostul lucrator in comertul exterior al Securitatii anti-NATO,

In prima conferinta de presa ca nou Presedinte ASF, Mise Negritoiu mintea jurnalistii ca el nici nu stie ce salariu are (semnase deja contractul si stia exact pe ce salariu/indemnizatie venise).

A mintit. Pentru ca in ultima conferinta de presa a precedentului Presedinte (Dan Radu Rusanu), acesta anuntase ca a propus Consiliului ASF taierea la jumatate a salariilor Consiliului – astfel incat Presedintele sa nu mai fie platit cu 14.000 Euro net/lună (anuntat inca din mai 2013, cu mult inainte scurgerii de catre persoane apropiate SRI ,,in presa” a unei liste cu multe deformări de salarii, dar care in esenta arata ca nu exista salarii de 72.000 de Euro pe luna sau 50.000 de Euro pe luna.

Transparenta privind decizia publicarii in mai 2013 intai a salariilor Consiliului ASF (Dan Radu Rusanu a fost extrem de deschis la aceasta propunere si a implementat-o inca din mai 2013), i-a enervat pe multi. De fapt, pe toti. Si mai ales pe cei din BNR, Adrian Vasilescu fiind trimis de fostul turnator al Securitatii Manole sa minta si sa spuna ca eu bat campii cand spun ca salariile din ASF sunt conform Legii si mai mici decat cele din BNR.

Manole si Vasilescu au perceput transparenta impuso de mine exact asa cum ma asteptam sa o perceapa: normalitatea publicarii se intorcea ca un bumerang si reprezinta o presiune IMENSA pe BNR, ca sa isi publice si ei salariile.

Presiunea s-a materializat cativa ani mai tarziu, cand s-a dovedit ca, aprarile lui Manole prin Vasilescu ca ,,Isarescu castiga 10.000 de Euro pe luna” sunt mincinoase. Isarescu castiga de multi ani peste 15.000 de Euro pe luna, iar in 2014, anul cu pricina, avea un venit net de peste 18.000 de Euro pe luna, asa cum am demonstrat fara dubiu in septembrie 2016:

Cum rămâne cu ,,și salariații BNR au avut salariile tăiate cu 25% în criză”? Si-a majorat de fapt guvernatorul veniturile în recesiune?

Mișu Negrițoiu a reintrodus de îndată salariile 13-14 anulând practic propunerea din Consiliu din decembrie 2013. Ele au rămas și în anul 2020, când la conducerea ASF a venit o frauda științifică și chiar financiară (din perspectiva furtului de TVA de la Poșta Română), plagiatorul Nicu Marcu.

Nicu Marcu și-a ales imediat un șef de cabinet retras intempestiv din postura de adjunct al directorului SRI, la 55 de ani, George Viorel Voinescu. De fapt, e discutabil. Poate generalul SRI si-a ales un Președinte ASF, având în vedere că Mișu Negrițoiu subordonase deja instituția SRI-ului prin protocolul semnat în mai 2014.

Una din primele decizii ale celor 2 referitoare la salarii? Să nu mai fie publicate salariile funcționarilor dar și pilelor/sinecuriștilor din ASF. Cei fără calificare reală, angajați/promovați ca recompensă. Gen Tudy de la BNR, cel care i-a prilejuit lui Isarescu sa iasa ca rezultatele angajarii pretendentului Zavorancei, pe fata. Primul episod despre secretizarea salariilor din ASF îl găsiți azi publicat în Ziarul Bursa, aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here