Deşi sunt în vacanţă, parlamentarii primesc lunar 1500 de euro pentru cazare în Bucureşti

0
1281
Bani aruncati pe fereastra - majorarea salariilor în administraţia publică locală cu 20%

De la 1 iulie, suma alocată pentru cazarea senatorilor şi deputaţilor a crescut, iar aleşii îşi primesc banii de chirie deşi în iulie şi august nu vin la muncă. Şi-au votat singuri beneficiile, iar acum au suficienţi bani cât să-şi închirieze lunar şi opt garsoniere.

Până la 1 iulie, parlamentarii au primit o indemnizaţie de 7.700 de lei, de la 1 iulie această indemnizaţie a crescut la peste 13.000 de lei. Implicit au crescut şi cheltuielile cu cazarea, primeau până la 1 iulie 4.600 de lei, acum primesc undeva la 6.500 de lei. Evident, creşte şi suma forfetară, dacă până la 1 iulie primeau aproximativ 10.000 de lei, acum primesc senatorii şi deputaţii undeva la 20.000 de lei.

Şi, deşi sunt în vacanţă şi nu mai stau în Bucureşti, parlamentarii primesc suma pentru cazare, în plus majorată cu 2000 de lei pe lună.

În lunile iulie şi august fiecare parlamentar va primi în plus pentru cazare 4000 de lei. Dacă este să facem un calcul simplu, o adunare, asta înseamnă o sumă de 1,7 milioane de lei, transformând-o în euro ne rezultă nu mai puţin de 370.000 de euro.

O bună parte din aceşti bani ar putea intra direct în buzunarele aleşilor pentru că nimeni nu-i obligă să justifice sumele primite pentru cazare. Pot închiria o locuinţă la orice preţ şi cu restul banilor să facă ce doresc. Unii deja şi-au făcut planuri cu sumele primite în plus.

Valentin Boboc, deputat PSD: „Îţi creează un confort în plus. Adică aş putea să îi spun gazdei, bun, mai punem 500 de lei la chirie, dar asigură-mi şi mie aer condiţionat şi eu ştiu ce aş mai putea cere sau aş putea să plătesc o femeie să vină să îmi facă curăţenie să nu îmi mai chem nevasta la sfârşit de săptămână să îmi facă curăţenie.”

Adrian Prisnel, deputat USR: „Sunt colegi care stau la hotel si presupun că această sumă lor le-ar fi ok, având în vedere că ar fi o creştere de calitate de la o cameră de 200 de lei la o cameră de 300 lei pe noapte”.

Sunt şi parlamentari care cred că banii primiţi până acum erau mai mult decât suficienţi.

Mihai Goţiu, senator USR: „Sper să se găsească o soluţie ca aceşti bani să se returneze în toamnă. 6.500 de lei pe lună este aberant pentru cazare.”

Practic cu cei aproape 1.500 de euro pe care îi vor încasa lunar, parlamentarii îşi pot închiria lejer şi o vilă luxoasă.

Vlad Vlăsceanu, analist imobiliar: „Dacă ne uităm şi spre zona centrală, vile cu 3,4 camere care pot fi închiriate la 1.500 de euro, deci practic vorbim de o sumă foarte generoasă pentru o chirie de locuinţe când vorbim de 6.500 de lei pe lună.”

Cei mai puţini pretenţioşi pot închiria cu aceşti bani, în cartierele mărginaşe ale Capitalei, opt garsoniere sau cinci apartamente cu trei camere.

Liderii Coaliţiei au anunţat că din toamnă vor să plafoneze suma forfetară pentru cabinetele parlamentare şi cea pentru cazare la valoarea de dinainte de 1 iulie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here