Va trebui regândită fiscalitatea, din moment ce un salariat român lucrează pentru stat jumatate de an

0
1795
Statistica sărăciei

Iniţiativa pentru Competitivitate precizează că România se află pe locul 21 în UE în anul 2016 din perspectiva zilei libertăţii fiscale.

Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat de presă, a declarat că românul munceşte pentru stat jumătate de an, iar din această perspectivă va trebui regândită fiscalitatea

„Din această perspectivă, a omului care munceşte, va trebui regândită fiscalitatea. Nu pe genunchi, nu cu anunţuri haotice nepregătite şi intempestive, obligatoriu cu aplicare de la 1 ianuarie 2019, nicidecum mai devreme pentru a respecta principiile stabilităţii şi ale predictibilităţii fiscale. Think-tank-ul neguvernamental şi apolitic INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate a calculat ziua libertăţii fiscale – 6 iunie – pentru un angajat care câştigă salariul mediu pe economie în anul 2017. Abia începând cu data de 7 iunie salariatul mediu munceşte pentru el însuşi şi familia lui. Dacă luăm în calcul şi contribuţiile sociale plătite de către angajator, pentru care tot salariatul munceşte, ziua libertăţii fiscale devine 15 iulie”, precizează Paul.

Conform comunicatului, salariul mediu brut al unui angajat român a fost de 3.288 de lei în luna mai 2017, conform ultimelor date oficiale disponibile ale INS.

„Angajatul mediu plăteşte contribuţii sociale şi impozit pe venit la bugetul ţării de 981 lei şi rămâne cu un salariu mediu net în mână de 2.307 lei. Dacă salariatul nu economiseşte nimic din ei şi îi cheltuie, plăteşte TVA de 438 lei. Am luat în calcul cota standard de TVA de 19%, nu şi cotele reduse la 5% sau la 9%. Abordarea simplificată rămâne relevantă pentru că nu am luat în calcul taxele locale sau alte impozite plătite la stat de către angajator care, desigur, creşte povara fiscală a salariatului. Aşadar, din câştigul salarial mediu brut, salariatul plăteşte la stat 1.419 lei. Asta înseamnă 43% din salariul mediu brut, adică 157 de zile pe an lucrate pentru stat şi restul pentru el însuşi. Cu alte cuvinte, ziua libertăţii sale fiscale, în scenariul angajatului este 6 iunie. Abia din 7 iunie lucrează pentru el însuşi – până pe 6 iunie a lucrat pentru stat”, informează INACO.

 „La mijlocul anului trecut, un calcul similar efectuat de către Institutul Economic Molinari indică ziua libertăţii fiscale data de 23 iunie pentru români, faţă de Bulgaria – 18 mai, ceea ce poziţiona România pe locul 21 între cele 28 de state ale UE analizate”, menţionează sursa citată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here