Unde a trimis Guvernul cele 30 de miliarde de euro din PNDL. Judeţele perdante şi cele câştigătoare

0
1154
fonduri-ue

Ministerul Dezvoltării Regionale a anunţat cum vor fi împărţite cele 30 de miliarde de lei, bani care sunt acordaţi de Guvern autorităţilor locale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală în perioada 2017-2020.

Deşi scopul anunţat a fost de a trimite cei mai mulţi bani către judeţele cele mai sărace, acest criteriu nu a fost respectat în totalitate.

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat lista obiectivelor care vor fi finantate prin PNDL 2 , în perioada 2017-2020. În total, ministrul Sevil Shhaideh are de dat primăriilor și Consiliilor Județene aproape 30 de miliarde de lei. Ar urma să fie finanțate 6.851 de proiecte.

Potrivit datelor zonele mai puţin dezvoltate vor primi mai mulţi bani. Cu o menţiune: judeţele din centrul ţării, Harghita şi Covasna, populate mai ales de etnici maghiari care, chiar dacă sunt zone destul de puţin dezvoltate în raport cu media naţională, au avut parte de cele mai mici alocări, alături de Ilfov, care este totuşi una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale României.

Cei mai mulți bani ar trebui să ajungă în județul Suceava: 928,5 milioane de lei. Urmează Caraş-Severin (883 milioane lei) Vaslui, Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) și Mehedinți (848,9 milioane lei). Judeţele care au primit cele mai mici sume sunt Arad (644,9 milioane lei), Satu Mare (625,9 milioane lei), Brașov (587 milioane lei), Sibiu(557 milioane lei), Harghita (507,9 milioane lei), Covasna (392 milioane lei) și Ilfov (374,6 milioane lei).

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) şi asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiţii ale administraţiei publice locale. Scopul declarat al programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrată în teritoriu.

Programul a stârnit un imens scandal în ultimele zile ale mandatului Guvernului Grindeanu. Cu câteva zile înainte de debarcarea sa, premierul Sorin Grindeanu  a demis toţi secretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Sevil Shhaideh să nu mai poată semna nimic, nici prin interpuşi.

Grindeanu a declarat că Sevil Shaidehh „nu a făcut nimic” în cadrul programulului PNDL, în coordonarea căreia se află. „A avut la dispoziție 5 luni să facă ceva și nu a făcut nimic. Acum o lună și jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri nepermise. Acum două zile am făcut un avertisement public”, a afirmat prim-ministrul.

 „Nu accept ca acest program să fie folosit în scopuri politice și nu am de gând să tolerez așa ceva, așa ca am semnat ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat și toți secretarii adjucți de la Ministerul Dezvoltării”, a adăugat atunci premierul.

„De azi, Sevil Shaidehh nu mai poate semna niciun fel de act care să aibă legatură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri și nu pentru a bloca programul. O invit luni pe doamna Shaidehh la o discuție ca să-mi comunice stadiul tututor programelor aflate în derulare. Știu că este un om care în final, va respecta legea”, a conchis Sorin Grindeanu, în ultima duminică a mandatului său.

Sevil Shaidehh anunţase, cu două zile înainte de ieşirea lui Grindeanu, că a demarat etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală prin care vor primi finanţare 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 alte obiective.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here