Depozitarul Central lanseaza un nou serviciu

0
1581

Începând de luni, 18 septembrie 2017, Depozitarul Central pune la dispoziţia clienţilor săi serviciul de decontare pe Platforma TARGET2-Securities (T2S) a tranzacţiilor încheiate în moneda euro la Bursa de Valori Bucureşti, pentru instrumentele financiare denominate în euro.

Depozitarul Central a finalizat dezvoltările tehnice ale sistemului RoClear necesare pentru facilitarea noului serviciu, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat prin decizia nr.1291/14.09.2017 completările Codului Depozitarului Central, anterior avizate de către Banca Naţională a României, care au fost elaborate pentru crearea cadrului de reglementare aplicabil decontării în moneda euro a tranzacţiilor încheiate în cadrul sistemelor de tranzacţionare.

O latură importanta a acestui proiect a constat în extinderea serviciilor de comunicare SWIFT în relaţia cu participanţii prin adaptarea mesajelor utilizate în prezent pentru decontarea în lei la practica de piaţă aplicabilă pentru Platformă T2S. De asemenea, a fost implementat un mecanism de conversie intre mesajele SWIFT folosite în comunicarea cu participanţii (în format ISO 15022) şi mesajele specifice Platformei T2S (în format ISO 20022).

“Depozitarul Central utilizează pentru decontarea tranzacţiilor încheiate în moneda euro cea mai modernă platformă de decontare din Europa, TARGET2-Securities, acest proces urmând a fi realizat în banii băncii centrale, astfel reducându-se considerabil riscurile aferente. Suntem convinşi că prin implementarea de către Depozitarul Central a regulilor și practicilor de decontare utilizate în piețele mature europene, vom contribui semnificativ la creșterea gradului de încredere şi atractivitate al pieței noastre pentru investitorii străini, aceștia fiind familiarizați cu procedurile T2S. De asemenea, regulile implementate pentru decontarea pe Platforma T2S, în moneda euro, vor fi extinse gradual și în ceea ce priveşte decontările în moneda naţională. Acest proiect reprezintă un alt pas important pentru Depozitarul Central în procesul de aliniere la standardele internaționale și confirmă direcția instituției de a veni permanent în întâmpinarea cerinţelor clienților și partenerilor săi”, a declarat Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central.

Depozitarul Central a aderat în iunie 2015 la Platforma pan-europeană de decontare T2S, în primul val, iar în februarie 2016 a implementat interfaţa automată prin care sistemul propriu comunica cu platforma dezvoltată de Eurosystem. T2S facilitează operaţiunile post-tranzacţionare prin oferirea de condiţii de decontare armonizate, neutre şi facile, în moneda unică europeană, pentru majoritatea instrumentelor financiare din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here