Dacă evaluatorul va menține prețul estimat al acțiunilor ELCEN, Firea va trebui să renunțe la evenimentele de stradă și la multe alte festivaluri și concerte. Numai avansul de 30% va costa circa 50 milioane euro

0
1422
elcen

Promisiunile lui Liviu Dragnea și ale ministrului Energiei, Toma Petcu au băgat-o într-o mare încurcatură pe Gabriela Vrânceanu Firea.

Inițial, liderul PSD i-a spus Gabrielei Firea că Guvernul îi va ceda acțiunile ELCEN gratuit. Pentru a fi numit din nou în funcție, ministrul Petcu a promis și el că va transfera la municipalitate acțiunile producătorului de energie termică.

Lucrurile au luat, după numai o lună, o altă turnură. În ședința de Guvern Mihai Tudose a pregătit un proiect de ordonanță prin care Primăria Capitalei va achita acțiunile ELCEN la „valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală“. În plus, perioada de grație de 5 ani pentru plata acțiunilor dispare din proiect. Municipalitatea trebuie să achite acțiunile „integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, cu avans de minimum 30%“.

După ce Ministerul Energiei își va alege evaluatorul, operațiune estimată la 3-4 săptămâni, urmează evaluarea propriu-zisă, care va dura circa două luni. Asta înseamnă că nu vom afla prețul de vânzare mai devreme de 90 de zile. Apoi, municipalitatea poate să facă a altă ofertă către ELCEN, care va fi sau nu acceptată de Guvern. Abia atunci Gabriela Firea va trebui să ceară acordul consilierilor generali. În cele mai optimiste situații, până la 1 ianuarie 2018, ELCEN nu va ajunge în subordinea Primăriei Capitalei.

Întrebarea aleșilor locali este: „De ce atâta grabă să votăm promisiuni în ședința din 30 iunie și de ce trebuia convocat Parlamentul?“. Pe bună dreptate acum, opoziția o poate acuza pe primăriță că a mințit când le-a cerut votul.

Numai după ce premierul Mihai Tudose i-a promis lui Firea tot sprijinul pentru cedarea ELCEN, a aflat și el că poate fi acuzat de prejudiciu adus bugetului de stat prin înstrăinarea activelor la preț subevaluat, ceea ce înseamnă cel puțin abuz în funcție. Surse din Ministerul Energiei spun că Direcția de privatizare a reușit să-l convingă pe Tudose că nu e bine ce face dacă vrea să dea Primăriei Capitalei acțiunile ELCEN gratuit sau la valoarea nominală. Sunt voci care susțin că Tudose ar putea face o rectificare bugetară pozitivă în favoarea municipalității sau să aloce bani din fondul de rezervă al Guvernului.

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a declarat :

„În acest caz, se poate sesiza Consiliul Concurenței și DG Competition a Comisiei Europene. Se poate spune că este ajutor de stat, caz în care tranzacția poate fi blocată, se pot da amenzi sau ELCEN va fi obligat să revină la starea inițială“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here