Curajul unui magistrat cutremură Justiția. Calvarul zilnic trăit în instanțe

0
1446
Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicesu, vorbește despre problemele existente în justiție dar și despre modul în care sunt tratați magistrații de câte politicieni.

Adriana Stoicescu, președintele Tribunalului Timiș, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care descrie problemele existente în domeniul justiției.

După ce a menţionat că judecătorii nu sunt speciali, ea a cerut justițiabililor să nu îi judece pe toți magistrații la fel, dezvăluind că probabil unii fac greșeli din cauza volumului mare de muncă.

Președintele Tribunalului Timiș vorbește și despre schimbările legislației care au loc des dar și despre faptul că de multe ori judecătorii sunt considerați ” țapi ispășitori ” de către politicieni iresponsabili.

„Nu suntem speciali. Nu suntem perfecţi. Munca noastră nu e cu nimic mai importantă decât a chirurgului cardiovascular care îţi ţine, la propriu, inima în mână. A medicului de la SMURD care îţi dă înapoi suflarea. Suntem, în ochii voştri, aroganţi şi suficienţi. Suntem când corupţi, când nepregătiţi. Deciziile noastre sunt în ochii celor care pierd, întotdeauna, nedrepte. Dar nu suntem toţi aşa. Nu ne mai puneţi pe toţi în aceeaşi oală.

Greşim? Da. Zilnic, probabil. Pentru că intrăm în sală cu zeci de dosare. Pentru că legile se schimbă de dimineaţă până seara de 3 ori. Pentru că înalţii legiuitori nu răspund niciodată pentru legile proaste pe care vă aşteptaţi să le aplicăm şi să facem dreptate. Politicieni de doi bani, fără soluţii şi fără responsabilitate, care ne transformă tot timpul în ţinte şi pretexte, bucuroşi că au la îndemână un ţap ispăşitor”, a scris Adriana Stoicescu.

„Greşim când închidem ochii la mizeriile unora care se pretind a ne fi colegi”
Președintele Tribunalului Timiș își continuă comentariul, spunând că magistrații greșesc atunci când strigau în stradă că nu vor să răspundă, ea spunând că aceștia greșeau când tăceau mâlc atunci când DNA înființa în secret o secție care îi viza doar pe ei.

„Cu complicitatea unora dintre noi, papagali vorbitori ce se cred vulturi maiestuoşi, răcnind despre independenţă după ce au fost ţuţări pe lângă politicieni. Cu complicitatea unora dintre noi, veşnic respinşi sau refuzaţi, complexaţi şi frustraţi, avizi de atenţie şi preamărire, gata oricând să arunce în aer sistemul doar-doar se văd pe la vreo televiziune sau citesc babele din sat despre ei într-o fiţuică anostă.

Greşim când urlăm în stradă că nu vrem să răspundem. Am vrea să desfiinţăm tot: inspecţie, secţie specială, curte constituţională. Dar am tăcut mâlc când în DNA se înfiinţa pe şest o direcţie ce ne viza doar pe noi. Direct şi fără menajamente. Cine să se obosească, însă, să citească raportul inspecţiei judiciare?

Greşim când cerem independenţa fără să avem cel mai mic habar despre ce înseamnă, de fapt. Greşim când nu ieşim în stradă să vă apărăm şi să ne apărăm de dosare la comandă, de cătuşe abuzive şi de minciuni rostogolite. Greşim când închidem ochii la mizeriile unora care se pretind a ne fi colegi. Când îi apărăm furibund, ştiind că minţim şi vă înşelăm.Greşim când tăcem, complice, când întoarcem capul.

Când nu spunem adevărul pentru că ne e frică. Greşim că nu ieşim să explicăm anumite decizii care pe voi vă revoltă, dar care au suport legal. Cu toate acestea, nu merităm să aruncaţi în noi toţi cu noroi. Nu avem voie să facem nimic altceva decât să judecăm. Suntem vânaţi, urmăriţi, arătaţi cu degetul.”

„Veniţi alături de noi în sală.Veniţi să ne vedeţi mormanele de dosare”
Ea vorbește și de numărul mare de dosare pe care magistrații trebuie să le soluționeze, afirmând că există și judecători care își desfășoară activitatea în mod corect și onest.

„Suntem vinovaţii de serviciu pentru tot ce e mai rău în ţara asta.Veniţi alături de noi în sală.Veniţi să ne vedeţi mormanele de dosare. Apoi, veniţi să vedeţi ce înseamnă munca de după şedinţă. Întrebaţi-ne cum aşteptăm sărbătorile doar să putem să ne odihnim puţin. Când vă pregătiţi de Ajun, noi stăm închişi în birou şi motivăm. Ştiu, mă veţi înjura. Veţi spune că avem salarii mizerabil de mari, pensii nemeritate. Că în fiecare zi voi, cei care ştiţi tot, mai descoperiţi o nedreptate a justiţiei de rahat, cum o numiţi.

Dar, vă rog, încercaţi măcar un minut să înţelegeţi şi să acceptaţi că din miile de judecători sunt doar câţiva care merită dispreţul vostru. Şi că imensa majoritate e formată din oameni decenţi şi de bun simţ. Care muncesc. Care au muncit enorm să ajungă aici. Care nu au sâmbătă sau duminică. Care duc acasă cu ei problemele voastre. Care se întreabă şi caută şi citesc. Cărora le pasă. Suntem mulţi, dar nu vreţi să ne vedeţi sau să ne cunoaşteţi”, a încheiat președintele Tribunalului Timiș.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here