Cristian Popa și Daniela Șerban – invitații Săptămânii Financiare, ediția 10 martie 2023

0
1011

În cadrul emisiunii Săptămâna Financiară de la Profit News TV din această vineri:

  • CRISTIAN POPA – Membru al Consiliului de Administrație BNR

BIO Cristian Popa

Cristian Popa este de profesie economist, având o experienţă profesională și instituțională vastă de peste 17 ani în domeniul bancar, al investițiilor și al asigurărilor:

  • Octombrie 2019 – prezent: Membru în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României
  • Februarie 2018 – Octombrie 2019: Director de Investiții – NN Pensii SAFPAP
  • Aprilie 2014 – Februarie 2018: Director de Investiții – NN Asigurări de Viață SA
  • Martie 2013 – Aprilie 2014: Investment Manager – ING Investment Management
  • Aprilie 2012 – Martie 2013: Equity Analyst – ING Investment Management
  • Iulie 2010 – Aprilie 2012: Equity Portfolio Manager – BCR Pensii SAFPP
  • Iulie 2009 – Iulie 2010: Specialist Risc – BCR Pensii SAFPP
  • Noiembrie 2006 – Iulie 2009: Broker / Trader Bursa de Valori București – SSIF Investco SA și SSIF Broker SA

Acesta deține mai multe calificări și certificări naționale și internaționale de prestigiu, din cadrul unor instituții precum:

  • CAIA Charterholder (CAIA Association, Massachusetts, USA) – Chartered Alternative Investments Analyst (2015)
  • CFA Charterholder (CFA Institute, Virginia, USA) – Chartered Financial Analyst (2013)
  • Master Managementul Riscului Financiar Internațional, Academia de Studii Economice, Bucureşti (2011)
  • Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, Academia de Studii Economice, Bucureşti (2009),

având și activități didactice în cadrul:

  • Institutului Bancar Românîn calitate de Lector (2015 – 2019)

fiind membru activ în cele mai reprezentative asociații și organizații profesionale.

Opiniile sale profesionale se bucură de o largă apreciere și sunt cotate de o plajă largă de profesioniști ca fiind cele mai reprezentative din România.

Despre BNR

Banca Națională a României (BNR) este banca centrală a României, o instituție publică cu personalitate juridică având monopolul asupra emisiunii de monedă fiduciară, așa-zisa obligativitate „legal tender”. BNR are sediul central în municipiul București, cu sucursale/agenții atât în municipiul București, cât și în alte localități din țară.

Obiectivul său fundamental îl reprezintă asigurarea și menținerea stabilității prețurilor (conform Statutului). Totodată, BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

Băncile centrale susțin politica economica a statului, respectiv a bugetului guvernamental, mai ales în acoperirea deficitelor bugetare.Datorită puterii de a crea monedă fără acoperire (ex. aur), banca centrală poate influența rata dobânzilor, economia devenind una de tip intervenționist/centralizată, nu una de piață liberă/capitalistă unde cel mai important „preț”, prețul banilor, este stabilit de cerere și ofertă.

Principalele atribuții ale BNR sunt:

  • elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb;
  • autorizarea, reglementarea și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, promovarea și monitorizarea bunei funcționări a sistemelor de plăți pentru asigurarea stabilității financiare;
  • emiterea bancnotelor și a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
  • stabilirea regimului valutar și supravegherea respectării acestuia;
  • administrarea rezervelor internaționale ale României.

Totodată, BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

În îndeplinirea atribuțiilor, BNR și membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la orice altă instituție sau autoritate.

În cadrul politicii monetare pe care o promovează, BNR utilizează proceduri și instrumente specifice pentru operațiuni de piață monetară și de creditare a instituțiilor de credit, precum și mecanismul rezervelor minime obligatorii.

BNR stabilește condițiile și costurile de creditare, deschide și operează conturi ale instituțiilor de credit, ale Trezoreriei Statului, ale caselor de compensare și ale altor entități, rezidente și nerezidente, stabilite prin reglementări ale Băncii Naționale a României.

BIO Daniela Șerban

Născută în anii ‘80Daniela Șerban este de profesie economist şi are aproape 15 ani experienţă în piaţa de capital, la Bursa de Valori Bucureşti, în media – aceasta fiind realizatoarea unor emisiuni de profil economic la The Money Channel, dar şi în domeniul consultanţei financiare, prin intermediul companiei VERTIK România, a cărui Managing Partner este.

În activitatea profesională din ultimii 10 ani aceasta a coordonat printre cele mai ample campanii de educație financiară din țară și a comunicat în numele unor industrii-cheie din România, în cadrul celei mai mari companii de consultanță în relații guvernamentale din țară.

În presăDaniela Șerban a fost prezentator și editor în cadrul primei televiziuni de business din România, acoperind subiectul piețelor financiare.

La Bursa de Valori București a reprezentat România în faţa investitorilor străini timp de 5 ani, în calitate de manager al proiectului care viza intrarea bursei de valori în categoria pieţelor emergente.

Aceasta a mizat întotdeauna pe optica de a investi în ţara noastră, pe care a comunicat-o eficient și investitorilor străini.

Însă, anii au trecut, iar lumea pieţelor de capital şi marii investitori şi-au dat seama că în România lucrurile nu progresează.

Daniela a construit astfel prima comunitate de companii listate la bursă – de la zero.

A iniţiat şi conduce Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR), la care sunt membre unele dintre cele mai mari companii listate la bursă din România. 

Daniela Șerban a urmat cursurile Facultății de Finanțe, Bănci și Piețe Financiare din cadrul ASE, absolvind și un Master în Corporate Finance.

În anul 2019 a fost admisă cu bursă, la doctorat, în domeniul Finanțelor tot la Academia de Studii Economice din București.

În acest sens, timp de 2 ani a predat cursul de Pieţe financiare la ASE Bucureşti, unde a putut să împărtăşească tinerilor din experienţa sa.

Despre ARIR

Comunicarea specializată este baza existenței acestei asociații.

Pe de o parte, ceea ce face ARIR trebuie să răspundă așteptărilor de informare ale investitorilor, precum și obiectivelor de piaţa de capital ale membrilor asociației. 

Pe de altă parte, există interesul suprem pentru dezvoltarea pieței de capital, prin educare, formare şi advocacy.

Această organizație promovează conceptul de Relaţie cu Investitorii (Investor Relations – IR) în România și susține că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii, membrii săi vor beneficia de plusvaloare, vor atrage mai uşorfinanțare, vor avea reputația și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.

ARIR a fost fondată în 2018, cuprinzând companii listatecu potențial de listareadministratori de fonduri și profesioniști în IR.

Membrii fondatori ai ARIR sunt:

  • Bursa de Valori București,
  • ALRO, Franklin Templeton Management – Suc. București,
  • Electromagnetica,
  • Hidroelectrica,
  • Nuclearelectrica,
  • TeraPlast,
  • Transelectrica,
  • Daniela Șerban,
  • Cosmin Răduță și
  • Tony Romani.

Comunitatea s-a triplat în primii 3 ani de la înfiinţare, atrăgând în 2022 aproape 40 de membrimajoritatea companii listate la bursă.

Companiile listate sau care au planuri de listare sunt în centrul preocupărilor asociației, dar, în același timp, se comunică eficient cu investitorii instituţionali şi individuali, prin intermediul unui instrument util în activitatea lor – indicatorul VEKTOR, care evaluează comunicarea companiilor cu investitorii, publicat pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti şi ARIR.

Asociația alcătuiește un ecosistem care – alături de vocile oficialilor, ale reprezentanților mediului de afaceri şi academic, ONG-uri și alte organizații – contribuie la formarea unei opinii publice avizate în subiectele incidente companiilor listatecelor care emit obligaţiuni sau investitorilor.

ARIR își dorește să devină un liant între cererea și oferta de resurse umane în domeniul Investor Relations din România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here