COMBINATORII INDUSTRIEI IT DIN ROMÂNIA

1
10189

Partea 1 – Octavian Nicolau şi meandrele STSului generalului Opriş

Virusarea sistemului IT românesc e reală, profundă şi netratabilă. În limbajul hoţilor din IT această activitate se numeşte A FACE BANI DIN FUM ŞI OGLINZI.

Începând de astăzi, Săptămâna Financiară vă prezintă, în serial, COMBINATORII INDUSTRIEI IT DIN ROMÂNIA.

Pentru că nu mai este loc de introduceri, voi intra abrupt în subiect, tocmai pentru că de-a lungul anilor presa a tot încercat, fără prea mare succes, să aducă în prim plan un personaj căruia îi plac mai mult umbrele decât lumina, un combinator desăvârşit pe nume OCTAVIAN DUMITRU NICOLAU.

Priviţi acesta schemă făcută de colegii de la Riseproject.ro

schema spalare bani it

Acum vă invit să facem împreună un joc de imaginaţie şi să ne închipuim că pe toate legăturile din acest păienjeniş circulă bani publici. Evident pentru a alimenta toate aceste tentacule ale caracatiţei este nevoie de mulţi, foarte mulţi bani.

Combinatorul, creatorul uriaşei şi alambicatei construcţii se numeşte Octavian Dumitru Nicolau, personaj nu foarte vizibil însă extrem de influent şi energic în plan secundar, acolo unde, se fac jocurile pe piaţa românească de telecomunicaţii. Deţinător a 48% din compania Tibet Trading, (suspendată actualmente) în care este asociat în proporţii egale, tot 48%, cu Aurel Fratilă, logodnicul Biancăi Brad, uşor „indisponibilizat”, în acest moment, de faptul că a fost extrădat în SUA unde riscă o pedeapsă de 20 de ani pentru exporturi ilegale de tehnică militară către Iran, Octavian Dumitru Nicolau mai deţine 33.33% din compania Paninstal, 95% din Net Tech Solutions şi 100% din Quality Business Solutions. Nimic grav sau ilegal până aici, numai că dacă ţinem cont de faptul că doamna Camelia Opriş, soţia domnului general Marcel Opriş, şeful STS, a fost angajată firmei Quality Business Solutions, înţelegem de ce au început să curgă contractele cu statul şi banii publici către firmele lui Octavian Dumitru Nicolau. Mai mult, Doamna Camelia Opriş este prietenă apropiată a doamnei Iuliana Nicolau, soţia lui Octavian Dumitru Nicolau, care deţine (dna Nicolau), în proporţie de 100%, compania Omnivision Consultanţă. Doamna Opriş apare şi pe statul de plată al Omnivision, în perioada 2009 – 2012 conform declaraţiilor de avere ale domnului Marcel Opriş… Probabil, în acea perioadă, doamna general rămăsese fără serviciu şi i s-a întins o mână de ajutor… Nu-i aşa că este bine să ai prieteni buni şi devotaţi care să te ajute, la nevoie?

spalare-bani-2

Foto: www. investigatiimedia.ro

Oricum, salariul lunar primit de dna Opriş de la Omnivision, foarte mic comparativ cu veniturile dlui general Opriş, aşa cum reiese din declaraţia de avere a domniei sale, probabil reprezenta un mod de a recompensa faptul că cele două doamne îşi beau zilnic, împreună, cafeaua.

Prietenia strânsă dintre cele două familii, Opriş şi Nicolau, se simte şi în numărul contractelor câştigate, după unii 51 (jurnalul.ro), după alţii 59. Întâmplător sau nu acesta prietenie se materializează şi în contul averii domnului general Opriş care creşte de la an al an, după numirea la şefia STS şi pe măsură ce contractele încep să fie câştigate de companiile prietenului Nicolau. Declaraţiile de avere ale dlui general Opriş se găsesc pe site-ul STS şi se poate vedea evoluţia materializată în depozite bancare, imobile, terenuri, păduri şi păşuni. În anul 2012, 10.000 de Euro, păşunile şi pădurea din Jud. Argeş, în valoare de 350.680 lei dispar din declaraţia de avere a domnului general prin donaţie către o anume doamnă Ana Vintilă, asociată cu acelaşi bun şi util prieten, Octavian Dumitru Nicolau. Aici nu pot să nu mă întreb… De ce ţi-ar dona cineva o asemenea avere? E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu averea personală dar totuşi, de ce să o donezi unei persoane cu care, aparent nu ai nicio legătură? Chiar şi donaţia presupune anumite costuri, în acest caz undeva pe la 12.000 lei, raportat la valoare… De ce ar face cineva un asemenea gest şi mai ales dacă are doi copii? Nu judec, doar mă întreb… Oricum stranie decizie!

Există anumite condiţii, conform legii, în baza cărora o donaţie, după un timp, se poate întoarce în posesia donatorului. Dacă prietenia cu domnul Nicolau este aşa de mare nu cumva este posibil ca acesta să fi garantat pentru asociata sa, Ana Vintilă, ca, la un moment dat, când i se va cere, aceasta va fi de acord să returneze donaţia? Nu cumva cei 10.000 de euro, care au făcut obiectul unei alte donaţii către aceiaşi doamnă Ana Vintilă, reprezintă preţul pentru acest serviciu?

Dar să revenim la povestea noastră…  În anul  2005 doamna Iuliana Nicolau vinde participaţia domniei sale în firma 2K Telecom către „Omul Zilei”, deputatul PSD, Sebastian Ghiţă. Vedeţi ce frumos se leagă lucrurile? Peste timp, cei doi, soțul, Octavian Dumitru Nicolau şi deputatul Sebastian Ghiţă, îşi dau mâna să „rezolve” mai multe contracte cu statul, pe bani mulţi, foarte mulţi, cum altfel?

Urmare legăturilor strânse de prietenie, companiile, S&T România și Teamnet se asociază în mai multe contracte pe care le  semnează cu STS-ul condus de dl general Opris. Mă voi referi aici doar la contractele încheiate anul trecut. Cu siguranţă, mă veţi întreba unde sunt domnii Nicolau şi Ghiţă în treaba asta… Ei bine, dl. Nicolau este unic acţionar al Quality Business Solutions SRL, companie care la rândul ei este acţionar la S&T România cu o participaţie de 11,2991% iar dl. Ghiţă este fondatorul şi personajul care controlează din umbră grupul de firme Teamnet. Deşi preşedintele Bogdan Padiu cât şi reprezentanţii Teamnet nu ratează nicio ocazie de a afirma că nu mai există nicio legătură cu deputatul Sebastian Ghiţă, procurorii DNA susţin că acesta, chiar dacă a renunţat la acţiunile deţinute în anul 2012, odată cu intrarea ca deputat în Parlamentul României, continuă să controleze prin interpuşi un număr de 54 de firme, printre care şi grupul Teamnet, motiv pentru care, la un moment dat, a existat şi un sechestru pus pe conturile şi acţiunile firmelor.

În data de 8 iulie 2015, STS atribuie către asocierea Teamnet Internaţional, Teamnet Project Management Solutions, Dedalus Teamnet şi S&T România un contract în valoare de aprox. 57,04 milioane lei (aprox. 13 milioane euro), pentru extinderea Sistemului 112 până la nivelul resurselor mobile ale agenţiilor de intervenţie, Ambulanţa, SMURD şi Unităţi de Primiri Urgenţe.

La distanţă de numai câteva zile, în data de 23 iulie, STS atribuie un alt contract în valoare de 10.224.999lei (fără TVA) unei alte asocieri formată din S&T, Quality Business Solutions şi firme ale grupului Teamnet Internaţional. De remarcat că de această dată dl Nicolau este prezent atât direct, în calitate de unic acţionar al Quality Business Solutions cât şi indirect, ca acţionar al S&T prin intermediul Quality Business Solutions. Oare cât de legală este această situaţie?

Un lucru este cert, aceasta a fost singura ofertă depusă iar suma finală a contractului atribuit a fost egală cu valoarea estimată a contractului, motiv pentru care, în luna mai a anului trecut, furnizorul suedez de soluţii IT Carmenta a sesizat Oficiul european de luptă anti-frauda (OLAF), susţinând că există indicii privind o posibilă fraudă cu bani europeni.

În data de 21 octombrie, 2015 compania Teamnet Internaţional câştigă licitaţia organizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru achiziţia tabletelor şi a suporturilor de susţinere a actelor de identitate care vor fi folosite în cadrul sistemului IT de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, în valoare de 29,7 milioane de lei (peste 6,7 milioane de euro). De această dată este de notat că S&T România, asociat şi furnizor de echipamente tradiţional al Teamnet Group, a participat individual la licitaţie. În curând acest sistem va da proba eficienței sale cu ocazia alegerilor locale.

După cum vedeţi, fiecare licitaţie câştigată la STS trebuie să conţină într-o proporţie mai mare sau mai mică un ingredient fără de care succesul nu poate să existe. Ingredientul se numeşte Octavian Dumitru Nicolau, prieten apropiat, de familie, al domnului general Marcel Opriş. Această evidenţă nu poate fi pusă la îndoială, nici măcar formal, de declaraţiile dlui general care spune că nu domnia sa desfăşoară acele licitaţii deci, pe cale de consecinţă, nu ar avea nicio legătură cu respectivele contracte. Dar de semnat, cine le semnează? Colectivul care se ocupă de aceste licitaţii, în subordinea cui se află domnule general?

În ceea ce-l priveşte pe dl Sebastian Ghiţă, acesta este în prezent urmărit penal de către DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014. Potrivit procurorilor DNA, Sebastian Ghiţă prin intermediul a nu mai puţin de 54 de firme pe care le controlează direct sau prin interpuşi ar fi “spălat” banii europeni şi de la bugetul de stat pe care i-ar fi primit drept comisioane pentru sprijinul acordat unor firme, ca acestea să câştige contracte pe bani publici. STS se numără printre entităţile statului care au fost direct prejudiciate de acţiunile fostului deputat, în opinia procurorilor DNA.

1 COMMENT

  1. Smart id este parte din aceasta încrengătura ! Ambulanta a cumpărat tabletele Panasonic , Smart id devine partener Panasonic !! Acest individ are doua marionete la Smart id ( Romeo si Daniel)! El a finanțat aceasta companie ( continuatoarea Novensys )!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here