Cele mai multe spații de birouri au fost închiriate anul trecut de companiile de tehnologie și externalizare

0
1556
Încărcat laCele mai multe spații de birouri au fost închiriate anul trecut de companiile de tehnologie și externalizare

Mai mult de jumătate (52%) din totalul spațiilor de birouri închiriate anul trecut au fost tranzacționate de companii din tehnologie (IT&C) și externalizarea de servicii (outsourcing și BPO), care angajează masiv în această perioadă, anunță firma de consultanță imobiliară ESOP. Se observă o creștere față de anul trecut, când 47% din tranzacțiile de închiriere și preînchiriere au implicat astfel de companii.

În total, 84 de companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au închiriat birouri noi, la nivel național, iar aproape trei sferturi (59 de companii) au ales Bucureștiul. Lor li se adaugă încă 20 de companii din IT&C, outsourcing și BPO care și-au reînnoit contractele de închiriere în spațiile existente.

„Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus și angajează tineri, din IT&C, outsourcing și BPO, sunt cele mai active pe piața birourilor și continuă să se extindă, atât în București, cât și în celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov”, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner în cadrul ESOP Consulting.

El a mai precizat că „în 2016, deși implicând un număr mai mic de tranzacții (25 față de 59), orașele din afara Capitalei au atras o suprafață totală tranzacționată aproape egală cu suprafață tranzacționată în București (60.000 de metri pătrați față de 78.000 de metri pătrați). Acest lucru a fost posibil în contextul dublării suprafeței medii tranzacționate în astfel de orașe (unde a fost de 2.500 de metri pătrați), față de București (1.300 de metri pătrați)”.

Cele 84 de companii din IT&C, outsourcing și BPO care au închiriat birouri în 2016 au ales variat. Suprafețele închiriate anul trecut pornesc de la 75 de metri pătrați, cât a tranzacționat iData în clădirea de birouri Union 2 din București, și se întind până la 13.000 de metri pătrați, cât a închiriat Amazon în Iași.

Cele mai multe companii au închiriat spații de birouri cu arii de sub 1.000 de metri pătrați.

Ca stoc închiriat însă, segmentul de spații între 3.000 și 5000 de metri pătrați au înregistrat cel mai mare volum de tranzacționare, de aproximativ 46.000 de metri pătrați, adică 33% din total. Restul segmentelor au avut ponderi între 15% și 18%.

Se remarcă faptul că ambele tranzacții de închiriere de peste 10.000 de metri pătrați în spații noi de birouri, fără reînnoiri, s-au situat în afara Capitalei.

„Piața birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluțiilor economice. Și în momentul de față ea ne comunică clar faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, la nivelul întregii țări. Este modalitatea prin care se poate genera dezvoltare sustenabilă, implicând pentru companii o mai mare eficientă a costurilor și câștig pentru populație, un număr mai mare de persoane beneficiind de avantajele economice și oportunități de creștere. Nu vorbim de un trend de câțiva ani, ci de o direcție pe termen mediu și lung”, consideră  managerul ESOP, Alexandru Petrescu.

În București, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au ales clădiri de birouri ultramoderne, aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcție, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice și Orhideea Towers.

Au fost însă chiriași din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generație, dar foarte bine poziționate (precum Charles de Gaulle, America House, Europe House, Iride Park), eliberate de curând.

Printre proiectele care au atras atenția unui număr mare de chiriași se numără Green Court (opt tranzacții), AFI Park 4 și 5 (șase tranzacții), Iride Business Park (patru tranzacții), Oregon Park (două tranzacții), Sky Tower (două tranzacții).

Alte clădiri de calitate alese pentru a găzdui angajați din domeniile IT&C și outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower și Globalworth Tower.

În țară, companii din domeniile IT&C și outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iași, Coresi Park și Liberty Technology Park.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here