Administraţia publică locală se va putea împrumuta din banii de privatizări din Trezoreria Statului pentru cofinanţarea proiectelor europene, Guvernul alocând printr-o Ordonanţă de Urgenţă 500 de milioane de lei pentru deblocarea situaţiei

0
1405
trezoreria

Săptămâna trecută, în cadrul unei şedinţe dintre primari şi membri ai Guvernului, edilii au solicitat o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani de la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene. Răspunsul vicepremierului Sevil Shhaideh a fost însă că nu mai sunt bani, plafonul de împrumut la nivel naţional fiind epuizat.

Ulterior, Ministerul Dezvoltării a publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care administraţiile locale să poată solicita în cursul anului 2017 contractarea de împrumuturi de la Trezorerie, din venituri din privatizare, după ce Ministerul Finanţelor venise cu soluţia creditelor de la bănci, iar instituţiile financiare nu s-au arătat interesate.

Acum, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin care unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2017, contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei.

Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanţării/cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020.

Cu toate acestea, întrucât vizează cofinanţarea proiectelor europene, împrumuturile nu intră în calculul plafonului prevăzut de  Legea nr. 5/2017 drept limită maximă până la care se pot împrumuta unităţile/subdiviziunile administrativ- teritoriale în cursul anului 2017. Aşadar, autorităţile locale au undă verde la depăşirea limitei de îndatorare.

Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

„Măsura a fost luată pentru a sprijini  autorităţile administraţiei publice locale să deblocheze proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. În prezent, mai multe proiecte derulate de autorităţile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale care să asigure cota de 2% cofinanţare proprie”, se arată în comunicatul Guvernului, care precizează că nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor.

Şi anul trecut Guvernul Cioloş a rezolvat situaţia cofinanţării prin adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care a alocat, din venituri din privatizare, 400 de milioane de lei pentru finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi Programul Operaţional sectorial Mediu 2007-2013.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here