Deşi preţurile apartamentelor s-au majorat, per ansamblu, cu 3,4% în perioada aprilie-iunie, unele zone au înregistrat ieftiniri.
Raportat la preţul mediu solicitat de vânzători, Capitala se situează pe locul al doilea într-un clasament naţional al celor mai scumpe apartamente, după Cluj-Napoca. Potrivit unui raport realizat recent de Analize Imobiliare, platformă lansată şi susţinută de Imobiliare.ro, pretenţiile vânzătorilor bucureşteni s-au situat, în al doilea trimestru al anului, la o medie de 1.240 de euro pe metru pătrat util, faţă de un nivel de 1.330 de euro pe metru pătrat valabil în capitala Transilvaniei.
Dincolo de media valabilă la nivel de oraş – ce este influenţată mult de volumul semnificativ mai mare al ofertei de apartamente disponibile spre vânzare, dar şi de structura acesteia – în capitala ţării se găsesc, desigur, cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale. Acest fapt este relevat nu doar de o comparaţie între proprietăţi punctuale, ci şi de o analiză a preţurilor solicitate pe zone ale oraşului.
Astfel, în cele mai exclusiviste cartiere bucureştene aşteptările proprietarilor nu doar că depăşesc pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat util, ci reuşesc să se apropie, în unele cazuri, chiar de 3.000 de euro pe metru pătrat, arată o analiză a Imobiliare.ro. Spre comparaţie, în zona cu cele mai scumpe locuinţe din Cluj-Napoca, pretenţiile vânzătorilor ajung la o medie de 1.530 de euro pe metru pătrat util.
Potrivit Analize Imobiliare, zonele cu cele mai mari preţuri rămân cele din partea de centru-nord a oraşului, respectiv Kiseleff–Aviatorilor (2.670 de euro pe metru pătrat util), Herăstrău–Nordului (2.390 de euro pe metru pătrat util) şi Dorobanţi–Floreasca (2.050 de euro pe metru pătrat util).
În ciuda acestor valori – prohibitive pentru mulţi –, în Bucureşti există, în mod evident, şi zone accesibile pentru masa populaţiei. Cele mai ieftine locuinţe, cu preţuri medii mai mici de 1.000 de euro pe metru pătrat util, pot fi găsite în cartiere precum Ghencea (890 de euro pe metru pătrat), Rahova (890 de euro pe metru pătrat), Giuleşti (940 de euro pe metru pătrat) sau Giurgiului (970 de euro pe metru pătrat).
La nivelul Capitalei, preţurile apartamentelor s-au majorat, per ansamblu, cu 3,4% în perioada aprilie-iunie 2017. Cu toate acestea, în anumite cartiere au avut loc creşteri mult mai mari decât atât, în vreme ce, în anumite cazuri, au fost consemnate chiar şi ieftiniri.
Astfel, în zona Parcul Carol (Cantemir–Mărăşeşti), aşteptările vânzătorilor au sărit cu 16,7% pe parcursul a trei luni, până la 1.620 de euro pe metru pătrat util (nivel foarte apropiat de cel valabil în zona Unirii).
Creşteri semnificative, dar mai mici de 10%, au fost consemnate şi în Giurgiului (7,9%), Griviţei–Gara de Nord (6,6%), Dorobanţi-Floreasca (6,2%) şi Dristor-Vitan Vechi (6,1%).
Pe de altă parte, scăderi de preţ au avut loc în Cotroceni (–3,1%), Ştefan cel Mare (–1%), Pipera (–0,5%) şi Ferdinand (–0,4%).