Evaziunea fiscală a fost anul trecut principala infracţiune generatoare de fonduri ilicite. Firmele au scos din ţară 41 miliarde de lei

0
1763

Anul trecut, ONPCSB a supravegheat 6.400 firme din Bucureşti şi a verificat 374 din domeniile contabilitate, audit, consultanţă, avocatură, notariat, IFN, imobiliar, poştă şi curierat, sondaj, jocuri de noroc şi pariuri. Dintre acestea, pentru 17 au existat suspiciuni sau indicii temeinice de spălare a banilor şi alte infracţiuni, precum evaziunea fiscală.

Raportul arată, printre altele, că băncile au semnalat 2.200 cazuri de spălare a banilor şi că 41 miliarde lei au fost scoase din ţară de firme. În cele 17 cazuri, Oficiul a decis suspendarea pentru 48 de ore a 52 de tranzacţii financiare, cuantumul total al sumelor blocate fiind de 12,77 milioane euro (781.061 dolari, 11.629.339 euro şi 1.819.360 lei).

 Ulterior, Oficiul a cerut Parchetului General prelungirea suspendării operaţiunilor. Raportul de activitate al ONPCSB arată că, dintre cele 374 entităţi controlate, 331au fost sancţionate, fiind aplicate 229 avertismente şi 102 amenzi în valoare totală de 1.358.000 lei. Principalele domenii de activitate vizate în activitatea de supraveghere on-site (acţiuni de verificare şi control) desfăşurate de ONPCSB în anul 2016 au fost: societăţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal (93), societăţi civile/profesionale de avocaţi (79), societăţi profesionale/birouri notariale (45). Au mai fost verificate instituţii financiare nebancare (36), agenţii imobiliare (36), societăţi de servicii poştale şi de curierat (31), activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice (16), societăţi de jocuri de noroc şi pariuri (6).

În ce priveşte raportările primite, Oficiul informează că, doar în primul semestru din 2016, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a primit din partea instituţiilor de credit 2. 220 raportări privind tranzacţii suspecte de spălare a banilor, alte 45 de sesizări fiind făcute de instituţii financiare nebancare, una venind din partea unei societăţi de leasing.  În total, în primul semestru Oficiul a primit 3.516 raportări, dintre care 324 de la serviciile de transfer de fonduri, 533 de la notari, 151 din partea organelor de urmărire penală, 143 din partea unor persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri sau servicii, 5 fiind formulate de asigurători şi reasigurători, 4 de la case de insolvenţă şi una de la cazinouri. ONPCSB primeşte rapoarte de tranzacţii suspecte când există suspiciuni că o operaţie ce urmează să fie executată are ca scop spălarea banior sau finanţarea terorismului, când constată că o operaţiune sau mai multe operaţiuni care au fost efectuate în contul unui client prezintă indicii de anomalie pentru activitatea acestui client ori pentru tipul operaţiunii în cauză, ori când constată că o operaţiune sau mai multe operaţiuni care au fost efectuate în contul unui client prezintă suspiciuni că fondurile au ca scop spălarea banilor sau finanţarea actelor de terorism. În primul semestru, Oficiul a emis 16 decizii de suspendare (până la 48 de ore) a unor tranzacţii pentru sume de 2,5 milioane euro, 755.000 dolari şi 1.366 lei. În 7 cazuri, ONPCSB a cerut Parchetului General prelungirea suspendării operaţiunilor. Pe de altă parte, Oficiul a primit din partea băncilor 2.048 de rapoarte privind tranzacţii mai mari de 15.000 euro, alte 256 de rapoarte fiind trimise de sucursale din România ale unei bănci străine şi încă 577 de rapoarte din partea caselor de schimb valutar. În aceeaşi perioadă, cazinourile au trimis 152 de raportări privind tranzacţii mai mari de 15.000 de euro, agenţii economici din domeniul jocurilor de noroc şi pariuri sportive întocmind 10 astfel de documente.

În ceea ce priveşte sumele transferate în S1, ONPCSB notează că în ţară au intrat 39,3 miliarde lei – din care 1,3 miliarde lei au fost transferate de către persoane fizice şi 38 miliarde lei de către persoane juridice – şi au ieşit 40,9 miliarde lei – din care 1 miliard lei a fost transferat de persoane fizice şi 40,9 miliarde lei de către persoane juridice. Din datele colectate a reieşit că principala infracţiune generatoare de fonduri ilicite a fost evaziunea fiscală, cu o pondere de 71,76% din cazurile în care procesul de analiză a relevat indicii temeinice de spălare de bani, urmată de infracţiuni de criminalitate organizată cu 6,8% dintre cazurile analizate şi 21,44% din alte infracţiuni generatoare de fonduri ilicite. „Cele mai vulnerabile domenii de activitate la fapte de spălare de bani au fost comerţul interior, comerţul exterior, domeniul imobiliar şi industrie”, se arată în raport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here