BREXIT: Ce trebuie să știți despre negocierile acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie

0
13386

„Nimic nu este terminat până când nu se încheie totul”. Această zicală se poate aplica și în cazul Brexitului. Impasul legat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă şi după patru ani şi jumătate de la declanşarea procedurilor, jucându-se cu nervii a mii de antreprenori și a zecilor de mii de angajați care se tem de haosul economic în care ar putea intra ţara, la sfârșitul anului.

Miercuri seara, după convorbirea telefonică avută cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene și cu Charles Michel, preşedintele Consiliului Europei, premierul britanic Boris Johnson a declarat că este dispus să părăsească masa negocierilor și să abandoneze discuţiile privind acordul comercial cu Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Bruxelles-ul așteaptă ca negocierile acordului să continue. Joi, Summitul Uniunii Europene va analiza întreaga situaţie şi va încerca să obţină răspunsuri la cele mai importante întrebări…

Cred, ambele părți, că mai există posibilităţi reale de încheiere a unui acord?

Starea de spirit fluctuează în fiecare zi, dar există, încă, speranță. Deși Johnson a promis că Marea Britanie are un „viitor fantastic” fără un acord, el subliniază, mai nou, că Londra și Bruxelles-ul ar putea încheia un pact comercial. Ministrul de stat, Michael Gove, a stabilit la 66%, șansele de succes ale unui acord. De partea cealaltă, Uniunea Europeană, spune, de asemenea, că totul este încă posibil. „Un acord ar fi în interesul tuturor”, spune cancelarul german Angela Merkel. Cu toate acestea, la Bruxelles, mulți responsabili au fost alarmați când au văzut că premierul Johnson a încercat, prin introducerea legii pieţei interne, să submineze regulile speciale pentru Irlanda de Nord stabilite prin acordul Brexit. Londra numește legea pieţei interne ca fiind o „plasă de siguranță”, în schimb, Bruxelles-ul vorbește despre o încălcare a acordului, astfel că, acum, neîncrederea încetineşte şi mai mult, negocierile.

De fapt, ce se negociază?

Acordul comercial va trebui să reglementeze toate relațiile după separarea economică. Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană în luna ianuarie, dar beneficiază în continuare de piața unică și de uniunea vamală, până la 31 decembrie 2020. Tratatul are ca scop prevenirea tarifelor vamale și menținerea comerțului cât mai liber posibil. Sunt negociate şi o serie de alte subiecte, cum ar fi: cooperarea dintre organele de poliție, protecția datelor personale, protecția împotriva schimbărilor climatice, problemele de securitatea socială, drepturile de ședere și multe altele. Un acord de câteva sute de pagini ar trebui să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2021, dar cu două luni și jumătate înainte de termen, textul acestuia nu este disponibil. S-au înregistrat progrese în foarte multe direcţii, dar nu în cele esenţiale, declară ambele părți.

De ce depinde, în mod esenţial, semnarea acordului?

Există trei puncte esenţiale asupra cărora nu s-a convenit şi care blochează acordul… În primul rând, este vorba despre accesul pescarilor din Uniunea Europeană în apele teritoriale britanice. Pentru statele care au ieşire la zona de coastă a Uniunii Europene, așa cum este Franța, acesta este un subiect la fel de sensibil ca și pentru Marea Britanie, care dorește să controleze, singură, bogatele sale zone de pescuit. Al doilea punct esenţial se referă la așa-numitele condiții de concurență loială. În schimbul oferirii accesului scutit de taxe vamale pe uriaşa sa piața internă, Uniunea Europeană dorește păstrarea aceluiași nivel al standardelor de mediu, al celor sociale și al subvențiilor, ca protecție împotriva dumpingului. De partea cealaltă, Marea Britanie nu mai doreşte să primească directive de la Uniunea Europeană. Acest lucru se aplică și punctului trei, așa-numita guvernanță. Uniunea Europeană solicită un instrument de mediere fiabil, în cazul în care una dintre părţi ar iesi din cadrul stabilit, dar Marea Britanie nu este de acord.

Care este rolul premierului Boris Johnson în aceste negocieri?

Criticii îl acuză pe premierul Boris Johnson că face prea multă gălăgie și că s-a dovedit a fi un manager de criză, dezastruos. După summitul Uniunii Europene, care se va încheia vineri, premierul britanic va decide dacă Londra se va retrage de la masa negocierilor privind acordul comercial. După conversația telefonică avută cu Charles Michel și cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson a declarat că, „deși un acord comercial este de dorit, progresul lent, înregistrat în cadrul dezbaterilor, l-au dezamăgit”. De partea cealaltă, Ursula Von der Leyen și Charles Michel rămân intransigenţi: „Uniunea Europeană lucrează la un acord, dar nu cu orice preț”, a scris pe Twitter șeful Comisiei Europene. În aceste condiţii rămâne de văzut ce marje de manevră mai au la dispoziţie negociatorii celor două părţi.

Cine ar pierde în cazul neîncheierii unui acord comercial?

Conform previziunilor, efectele pentru Marea Britanie ar fi extrem de mari. În urma introducerii tarifelor vamale şi ale altor bariere comerciale, mii de camioane ar putea să fie blocate, la frontieră, în Dover, din cauza controalelor iar rafturile din supermarketurile și farmaciile britanice ar rămâne goale. Acesta ar fi, probabil, ultimul lucru de care ar avea nevoie Marea Britanie, foarte afectată de pandemie. Și statele Uniunii Europene ar fi bulversate. Zeci de mii de locuri de muncă sunt expuse riscului, a avertizat de curând Federația Industriei Germane împreună cu asociațiile de afaceri din Franța și Italia. În Germania, industria auto, aflată în mare dificultate, este deosebit de preocupată de evoluția negocierilor. În Marea Britanie există, de asemenea, amenințari de revoltă politică internă. Aspirațiile de independenţă ale Scoției ar putea creşte, iar partidul laburist, de opoziție, ar putea obține puncte importante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here