“DECLARAŢIE DE DRAGOSTE”: SIVECO + APIA = LOVE
Într-un comunicat de presă remis de compania SIVECO în data de 28.06.2017, Preşedintele şi Directorul General al companiei SIVECO, domnul Florin Ilia declara: “Cei 5.000 de funcționari APIA merită respect pentru gradul de absorbție a fondurilor din agricultură, iar noi ne mândrim că soft-ul nostru a făcut posibilă munca dânșilor. Suntem în compania selectă a firmelor europene de vârf care au reușit o astfel de performanță. Soft-ul IACS, realizat de echipa SIVECO, este unul extrem de complex, iar particularitățile României l-au făcut printre cele mai dificile din Europa. Ne-am mobilizat, așa cum echipa noastră a făcut-o de fiecare dată la presiune maximă și am reușit să livrăm un sistem la cele mai exigente standarde”.
„DIVORŢ” CU SCÂNTEI
După 10 ani de colaborare intensă pentru dezvoltarea complexului sistem IT al APIA, prin care „SIVECO România a avut o contribuție importantă la propulsarea sectorului agricol pe primul loc în România în ceea ce privește rata de absorbție a fondurilor europene” citez din acelaşi comunicat de presă, la numai 7 luni distanţă, SIVECO se judecă cu APIA, după ce a fost exclusă de la licitaţia în valoare de peste 21 milioane de euro, pentru achiziția seviciilor de dezvoltare şi mentenanţa a aceluiaşi sistem. Ar mai fi de menţionat de respectivul comunicat de presă era dat cu două zile înaintea expirării precedentului contract, 30 iunie 2017.
Până la data de 23.11.2017, deşi erau neacoperiţi de contract, specialiştii SIVECO au continuat să acorde asistenţă APIA, în speranţa intrării în vigoare a celui nou, rezultat în urma licitaţiei organizate. Era de la sine înţeles şi de aşteptat că aceasta să se desfăşoare fără surprize pentru SIVECO însă, stupoare, aceasta a fost exclusă din procedură, deşi câştigase licitaţia. Prin urmare, noul contract a fost atribuit ocupantului locului II, asociaţia dintre S&T România S.R.L. (lider al asociaţiei S&T România S.R.L şi Teamnet World Professional Services S.R.L.) şi Telekom România Communication S.A.
Pe portalul instanţelor de judecat apare data de 20.11.2017 ca fiind cea de înregistrare a dosarului nr. 44202/3/2017 iar la părţi, SIVECO România în calitate de reclamant şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în calitate de pârât.
De atunci, se pare că prea multe nu s-au întâmplat, în această privinţă, decât că în data de 27.01.2018 apare o nouă modificare pe portalul instanţelor de judecată, în sensul că se măreşte grupul de pârâţi prin adăugarea în rândul acestora a S&T România, Teamnet World Professional Services S.R.L. şi Telekom România Communication S.A.
Aşa cum rezultă din informaţiile disponibile, se pare că încă nu s-a fixat un prim termen, în această cauză.
JOCUL INTERESELOR
Această licitaţie a fost una controversată dacă ne gândim că imediat după atribuire către SIVECO, rezultatul a fost contestat de compania Metalubs Balkans, care comercializează lubrifianţi pentru motoare. Ce legătură o fi avut acesta firmă şi uleiurile comercializate cu industria IT este extrem de greu de desluşit dar cum la noi totul este posibil iată că s-a întâmplat şi asta. Evident, CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) a respins respectiva contestaţie care pare complet lipsită de sens dacă nu cumva a avut rolul de a întârzia încheierea contractului până la cea de-a doua lovitură pe care SIVECO o încasează, în luna iulie, când Consiliul Concurenţei a anunţat public sancţionarea SIVECO România şi Intrarom, mai vechea noastră cunoştinţă, cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.(SIVECO – 5.883.899,07lei , INTROROM – 2.125.796,48lei)
Într-o declaraţie dată pentru profit.ro, compania SIVECO spunea: „Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine, dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care și în campania 2008, echipa Siveco a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009.”
În urma acestei sancţiuni primite din partea Consiliului Concurenţei, APIA decide excluderea din procedură a SIVECO România şi declară acceptabilă oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație. Surse din piaţa de IT, susţin că şi participarea acestora la respectiva licitaţie ar fi fost una de formă pentru ca, după 10 ani de colaborare cu APIA, timp în care a implementat şi dezvoltat respectivul sistem informatic, doar SIVECO ar putea să continue acest proiect având în mână toate „pârghiile” şi „butoanele” necesare.
Din păcate, la mijloc, în acest joc de interese cu miza de peste 21 milioane de euro, a căzut tot fermierul român pentru că Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS), aşa cum se numeşte complexul program IT, este folosit de APIA pentru înregistrarea cererilor unice venite din partea fermierilor, la procesarea acestora şi la plata efectivă a subvenţiilor. Mult mai grav este că fără acest sistem informatic nu pot fi absorbite fondurile europene destinate subvenţionării agriculturii.
SIVECO, IRINA SOCOL ŞI ALŢI PĂPUŞARI
Înţelegem, SIVECO este „rănită” acum şi se consideră nedreptăţită, mai ales că i s-a luat din faţă o frumoasă „felie de tort” din bani publici, de peste 21 de milioane de euro, dar, sancţiunea din parte Consiliului Concurenţei nu a venit nici degeaba, nici din senin. Se spune că „nu iese fum fără foc” dar nici focul nu se aprinde singur.
Vorbim despre SIVECO dar în realitate acest nume este sinonim cu cel al IRINEI SOCOL, fostă şefă a companiei, care în aprilie anul trecut s-a retras din acţionariat cedând în favoarea a 35 de angajaţi propria participaţie. Printre cei 35 de angajaţi, persoane din staff-ul de conducere al companiei, se numără şi soţul Irinei Socol, Alexandru Rădășanu, care astfel devine al doilea acţionar cu 24,3% din acţiuni, după Siveco Netherlands BV din Olanda care deţine 63,7066%, conform site-ului profit.ro. Astfel, aproape un sfert din companie, rămâne în familie.
Citeşte aici: https://www.profit.ro/stiri/fostul-sef-al-siveco-romania-irina-socol-a-cedat-actiuni-catre-35-de-angajati-ai-companiei-si-iese-din-actionariat-15438546
Prin această mişcare s-a încercat disocierea numelui Irinei Socol de compania SIVECO, cunoscute fiind problemele pe care aceasta le are cu legea. Personaj controversat, Irina Socol, condamnată definitiv şi irevocabil la 3 ani şi jumătate, închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală, nu s-a dat în lături de la a încheia contracte cu mai multe firme fantomă, printre care şi unele cu acţionari de etnie romă, din comună Sintești. Se pare că pentru „Regina SIVECO”, aşa cum o numeau colegii de la pressone.ro, mirosul banilor nu a contat niciodată ci doar numărul lor.
Citeşte aici: https://pressone.ro/regina-siveco-marirea-si-decaderea-irinei-socol/
Cu toate acestea, surse din piaţă afirmă că la SIVECO „nici aerul condiţionat nu porneşte fără aprobarea Irinei Socol” care continuă să se afle la pupitrul de comandă al companiei. Este firesc ca „Regina SIVECO” să fie extrem de supărată văzând cum i se ia de sub nas porţia de bani publici pe care o aştepta cu înfrigurare dar tocmai faptele petrecute în perioada conducerii companiei, la vedere, de către domnia sa, au dus la risipirea acestui vis.
Citeşte aici: http://www.mediafax.ro/economic/consiliul-concurentei-a-sanctionat-siveco-si-intrarom-cu-amenzi-in-valoare-totala-de-1-75-milioane-de-euro-16643991
CINE CÂŞTIGĂ ŞI CINE PIERDE
Sunt jocuri cu mize uriaşe, din bani publici, pentru care s-au creat, de-a lungul timpului, nenumărate scheme de drenare. Există un păienjeniş de relaţii şi legături între funcţionari din ministere şi companiile prestatoare de servicii din care, cu greu, se va putea ieşi. În spatele SIVECO este în continuare, retrasa Irina Socol, în spatele Teamnet, retrasul Sebastian Ghiţă, iar la S&T, Dumitru Octavian Nicolau, care are şi calitatea de acţionar unic la Ouality Business Solutions SRL, toţi „maeştri păpuşari”, cu state vechi, pe piaţa de IT. În favoarea cui se va tranşa această bătălie, este greu de anticipat, însă, cu certitudine, fermierul român va fi, încă odată, cel care va pierde.