Banca Transilvania: „Prima Casă” a scumpit casele cu 6% numai anul trecut

0
1288
franci elveţieni

Raportul zilnic de analiză economică a Băncii Transilvania, redactat de economistul şef al băncii, Adrian Rădulescu, analizează, pe baza datelor statistice communicate de Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat, cum au evoluat preţurile pe piaţa imobiliară. Concluzia studiului este că în 2017 preţurile din piaţa imobiliară (exclusiv terenuri) au crescut cu 6%, an la an, faţă de 2016. În acelaşi timp, salariul mediu net a crescut în termeni reali cu 6,2%.

„Prețurile caselor au crescut cu un ritm trimestrial de 1.2% în trimestrul al IV-lea din 2017, după ajustarea cu 1.6% din trimestrul al III-a, conform Eurostat. Dinamica an/an a decelerat de la 6.2% în trimestrul al III-lea la 5.6% în trimestrul al IV-lea, pe fondul majorării costurilor nominale de finanțare și a tensiunilor din sfera echilibrului macroeconomic.

În 2017, prețurile caselor au urcat cu 6% an/an (ritm similar cu cel înregistrat în 2016), evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice (inclusiv Programul Prima Casă)”, arată Adrian Rădulescu în analiza sa. Aşa cum arată datele INS, salariul real mediu net pe economie a crescut cu 6,2% (după scăderea inflaţiei), ceea ce înseamnă că indicele preţurilor locuinţelor urmăreşte destul de fidel creşterile salariale în termeni reali.

Datele Eurostat indică creșterea prețurilor caselor cu un ritm trimestrial de 0.9% în trimestrul al IV-lea din 2017, dinamica anuală accelerând la 4.2%, evoluție susținută de nivelul scăzut al costurilor reale de finanțare și de climatul pozitiv din piața forței de muncă și din piața financiară. În 2017 prețurile caselor în Uniunea Europeană au consemnat o creștere medie de 3.9% an/an. Intensificarea percepției de risc geo-politic (pe fondul escaladării conflictului din Siria), știrile companiilor (Tesco, TGS Nopec, Deustche Telekom) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară.

Pe piața monetară din România, ratele de dobândă au înregistrat fluctuații marginale: overnight la 1.11%/1.40%. ROBOR la trei luni a stagnat la 2.09%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu un punct bază la 2.42%. Curba randamentelor s-a deplasat ușor în jos pe scadențele medii lungi: rata de dobândă la 10 ani la 4.38% (nivelul minim de la finalul lunii ianuarie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here