Creditele în franci elveţieni contractate de la Volksbank vor fi convertite în lei, cu aplicarea unui discount. Banca Transilvania pregăteşte discounturi de circa 15%

0
1636

După cum au spus reprezentanţii Băncii Transilvania, acest lucru ar urma să se întâmple în circa o lună. Astfel, BT, care a preluat, de curând Bancpost, repetă „operaţiunea Iceberg”, în cadrul căreia au fost convertite creditele în CHF acordate de Volks­bank.

În cursul lunii aprilie, Banca Transilvania va reveni cu informaţii legate de acest aspect, pentru clienţii Bancpost cu credite în moneda elveţiană. Reprezentanţii BT ne-au transmis: „Varianta de conversie propusă de Banca Transilvania va ţine cont inclusiv de evoluţia cursului francului elveţian din ultimii ani, având în vedere aprecierea leului faţă de acesta cu aproximativ 7% în perioada mai 2015 – martie 2018”.

În luna mai 2015, banca de la Cluj a lansat „operaţiunea Iceberg”, care a prevăzut discounturi de 22,5%. Acest lucru înseamnă că, acum, banca pregăteşte discounturi de circa 15%, ţinând cont de faptul că reducerea va lua în considerare aprecierea cursului CHF/Leu de atunci şi până în prezent.

Circa 3.000 de clienţi, care au fost preluaţi de BT de la Bancpost, odată cu tranzacţia dintre cele două instituţii financiare, vor putea beneficia de acest program. Acum, ambele bănci analizează modul în care va arăta oferta.

„BT a anunţat chiar cu ocazia semnării acordului de achiziţionare a acţiunilor deţinute de Eurobank Group la Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN S.A că va oferi clienţilor Bancpost cu împrumuturi în franci elveţieni o oportunitate de conversie”, ne-au mai spus reprezentanţii Băncii Transilvania, adăugând: „Consolidarea activelor şi pasivelor Bancpost în Grupul Financiar BT nu va genera un impact aritmetic. Obiectivul nostru este să oferim experienţe noi clienţilor şi randamente superioare acţionarilor. Mizăm, de asemenea, pe continuarea creşterii organice a băncii, având în vedere rezultatele financiare pozitive de până acum. Focusul BT este acum integrarea Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania şi construirea unei relaţii pozitive şi de lungă durată cu clienţii acestora”.

Banca Transilvania a finalizat, recent, achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea activului net. BT a cumpărat şi acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail IFN, banca a plătit 40,42 milioane euro, (77% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN – 6,79 milioane euro (63% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă).

Dacă BT a preluat creditele în franci elveţieni pe care Bancpost le mai avea în portofoliu, banca clujeană nu a preluat şi ERB NEW Europe Funding II BV, entitate olandeză din grupul elen Eurobank, către care Bancpost a cesionat o mare parte dintre creditele fără restanţe ale clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni, fără ca aceştia să fie anunţaţi.
Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008, iar oamenii au continuat să-şi achite ratele la Bancpost, care a rămas administratorul creditelor.

Odată cu vânzarea Bancpost către Banca Transilvania, debitorii în cauză nu au fost anunţaţi dacă, în continuare, se vor adresa băncii din Cluj sau altei entităţi pentru plata împrumuturilor. În consecinţă, clienţii nu îşi pot achita ratele la Banca Transilvania, iar Bancpost în scurt timp nu va mai exista, fiind absorbită de BT.

De programul de conversie cu discount denumit „Operaţiunea iceberg” au beneficiat în jur de 18.000 de clienţi ai Volksbank. La reducerea de 22,5% la sold, s-a adăugat contravaloa­rea comisionului de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului, care a fost eliminat din contractele de credit încheiate între bancă şi consumatori. Anterior aplicării aces­tui program, Volksbank România a făcut o majorare de capital, în vederea derulării conversiei creditelor în CHF.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul BT avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here