Astăzi, un Bitcoin este cotat la 47.612,57 USD (39.243.09 Euro)! În pofida acestei creșteri spectaculoase, reputatul economist Nouriel Roubini declară că moneda virtuală „are valoare fundamentală zero”

0
1299

Nouriel Roubini a adus, în ultimii ani, nenumărate critici la adresa criptomonedelor cărora le contestă inclusiv denumirea de „monedă” considerând că aceasta nu se justifică în condiţiile în care nu există nici un bun sau serviciu al cărui preț să fie exprimat doar în acestea. De asemenea, Roubini spune că monedele virtuale nu se regăsesc în portofoliile investitorilor serioși pentru că acestea nu oferă stabilitate, nu au o utilitate concretă, nu aduc venituri şi nu inovează deocamdată, plăţile.

Nouriel Roubini îndeamnă la calm şi cumpătare în pofida faptului că „Elon Musk de la Tesla sau Michael Saylor de la MicroStrategy pariază masiv pe Bitcoin” subliniind că acest lucru „nu ar trebui să ne determine să facem acelaşi lucru.”

În ultima vreme, criptomoneda Bitcoin, a avut o creștere uriașă. Reputatul economist Nouriel Roubini, profesor de economie la Școala de Afaceri Stern din cadrul New York University, cunoscut printre altele pentru faptul că a prezis prăbuşirea pieţei imobiliare şi criză economică din 2008, consideră această creştere ca fiind o „bulă care la un moment dat se va sparge” argumentând, într-o analiză realizată pentru publicaţia Financial Times că „valoarea fundamentală a Bitcoin este zero și ar putea deveni chiar negativă”.

Raţionamentul lui Roubini plecă de la faptul că obținerea criptomonedei Bitcoin necesită un consum extrem de mare de energie, crescând astfel poluarea planetei, activitate care, în viitor, ar putea fi taxată, ducând implicit la valori negative.

„Din moment ce valoarea fundamentală a Bitcoin este zero şi ar fi chiar negativă dacă s-ar aplica o taxă de poluare, în condiţiile în care producţia de Bitcoin consumă cantităţi imense de energie şi poluează masiv, eu estimez că actuala bulă se va sparge până la urmă”, susține profesorul Roubini.

Din ultima analiză realizată de Universitatea Cambridge reiese că activitatea de minare a Bitcoin consumă anual mai multă energie electrică decât Argentina, computerele realizând calcule extrem de complexe pentru verificarea tuturor tranzacţiilor. Astfel, cercetătorii Universităţii Cambridge susțin că industria criptomonedelor consumă în jur de 121,36 terawatt-oră (TWh), pe an, consumul fiind în creştere atâta timp cât valoarea criptomonedei nu scade.

Cercetătorul Michel Rauchs de la The Cambridge Centre for Alternative Finance este unul dintre creatorii unui instrument care calculează, online, consumul de energie implicat în această activitate iar rezultatele obţinute sunt extrem de grăitoare… Astfel, consumul de energie electrică necesar obţinerii criptomonedei Bitcoin este peste cel al Argentinei (121 TWh), Olandei (108,8 TWh) și Emiratelor Arabe Unite (113,20 TWh), apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here