Aproape 100.000 de angajaţi noi în economia naţională, după doar patru luni de guvernare. Patronatele spun că este vorba despre iluzionism

0
1719
Aproape 100.000 de angajaţi noi în economia naţională, după doar patru luni de guvernare. Patronatele spun că este vorba despre iluzionism

Cifra doar pare a fi scoasă din pălărie de un magician abil, creşterea numărului locurilor de muncă fiind specifică sezonului.

La începutul lunii aprilie, Sorin Grindeanu anunţa, la un post de televiziune, că în primele trei luni de guvernare a crescut numărul locurilor de muncă cu 64.000. În aceeaşi seară, dar la un alt post TV, Liviu Dragnea se lăuda cu o cifră de 70.000. După circa două săptămâni, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, menţiona că cifra a ajuns la 92.000, iar acest lucru se datorează controalelor Inspecţiei Muncii. Patronatele spun că nu e meritul guvernanţilor. Numărul mare de salariaţi este pus pe seama reluării activităţii în mai multe sectoare cheie, precum construcţiile.

Raportările lui Liviu Dragnea, de săptămâna trecută, făceau referire la datele valabile pe 7 aprilie. La acel moment numărul de contracte centralizate de REVISAL ajunsese la un total de 6.310.468, dintre care 4.727.509 la privat, 1.276.728 la stat şi 115.497 mixte. Creşterea era de 86.500 contracte faţă de începutul lunii ianuarie. Între timp, s-a ajuns la aproximativ 92.000 contracte de muncă active în plus faţă de începutul anului. Cât despre locuri de muncă, tot atunci, pe 7 aprilie, creşterea faţă de ianuarie era de 71.000 persoane, ajungându-se la un total de 5.538.195 de angajaţi, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii. Săptămâna trecută, numărul de angajaţi crescuse de la 71.000, la aproximativ 80.000, în trei luni şi jumătate de la începutul anului.

Prin programul de guvernare, PSD promite crearea a 850.000 noi locuri de muncă, în 4 ani. Asta înseamnă 17.700 locuri în fiecare lună, medie depăşită în acest prim trimestru de guvernare social-democrată, cu aproximativ 5.000 posturi. Explicaţiile din interiorul Ministerului Muncii sunt că prin campanii de control agresive, dar şi de informare, ale Inspecţiei Muncii, angajatorii au scos mai multe posturi decât până acum din zona neagră şi au început să întocmească, în mod legal, mai multe contracte individuale de muncă.

Reprezentanţii patronatelor au o cu totul altă părere despre dinamica în urcare a numărului de angajaţi la nivel naţional. Angajatorii spun că nu asistăm la găsirea unei reţete cu rol de panaceu, ci, din contră, este o evoluţie normală a pieţei muncii la fiecare început de an. „Este o creştere firească, de sezon, e normal să vedem mai multe locuri de muncă active în primăvară, după ce firmele cu activităţi sezoniere au scăzut turaţia motoarelor în timpul iernii. Vedeţi exemplul domeniului construcţiilor. Aşa că o activitate mai intensă a Inspecţiei Muncii este binevenită, dar nu poate fi definitorie pentru creşterea numărului de angajaţi atât de mult“, a declarat Adrian Izvoranu, preşedinte al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Servicii şi Comerţ.

Patronii au însă o certitudine: piaţa muncii nu oferă numărul de angajaţi necesar în economie, angajatorii fiind mereu în căutare de muncitori. Pretenţiile foarte mari ale celor fără experienţă, spun patronatele, îi fac pe cei necalificaţi să prefere să stea acasă. „Nu găseşti angajaţi. Nu ştiu despre ce creştere vorbiţi. Uitaţi-vă în supermarketuri, se caută muncitori, nu vine nimeni. Este lipsă cronică de personal. Toţi vor salariu de o mie de euro, maşină de serviciu şi telefon din prima lună. Aşa că preferă să stea acasă şi să trăiască din ajutoare de la stat. Vorbesc de începători, de muncitori necalificaţi. Îţi dau bani, dar stai să văd ce ştii sau, mai ales, ce poţi, nu se poate totul din prima lună“, a spus Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Romalimenta.

Cât despre realizarea ţintei de 850.000 noi locuri de muncă, trecută în programul de guvernare, reprezentanţii angajatorilor sunt extrem de sceptici că se va putea ajunge la acest număr în următorii 4 ani. Iar de vină nu este programul de guvernare, ci felul în care este aplicat. „Programul de guvernare este ok, trebuie aplicat, însă, în altă ordine decât cea de acum. Se dau mai întâi stimulentele salariale, adică exact pe dos decât este sănătos, astfel că relansarea economică este posibilă, dar puţin probabilă. Ordinea firească era ca guvernul să destructureze birocraţia, care îl ucide pe micul întreprinzător, apoi să aplice măsuri de relaxare fiscală, care să scoată locurile de muncă de la negru la alb“, a mai precizat   Adrian Izvoranu.

Patronatele mai avertizează că guvernul nu dă semne că ar vrea să ridice presiunea pusă pe micii întreprinzători, adică fix cei care pot oferi, prin diversitate, o plajă largă de oportunităţi pentru apariţia a  850.000  noi slujbe.

„Condiţiile să putem avea atâtea locuri noi de muncă nu vin numai din zona fiscală, ci din reglementarea pieţei pentru economia de interes local. Românii cu afaceri mici preferă să vândă în Bulgaria, Cehia sau Ungaria, unde au loc pe piaţă. Nu mai vorbesc de producătorii de preparate de carne, dulceţuri sau băuturi alcoolice tradiţionale pentru care condiţiile impuse de stat sunt atât de restrictive, iar actele atât de stufoase încât aceştia vor vinde în continuare la poartă, fără fiscalizare, dar, mai ales, fără a se putea dezvolta şi a crea locuri de muncă. Pentru că la ei este speranţa, la micile firme din micile oraşe, sate sau comune“, a mai spus Izvoranu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here