Apple vizat de anchete antitrust de catre Comisia Europeana

0
1005
apple app store

Comisia Europeană a deschis investigații antitrust formale pentru a evalua dacă normele Apple pentru dezvoltatorii de aplicații cu privire la distribuirea aplicațiilor prin App Store încalcă regulile UE privind concurența, a precizat Comisia Europeana într-un comunicat.

Investigațiile se referă în special la utilizarea obligatorie a propriului sistem de achiziție în aplicație Apple și restricții privind capacitatea dezvoltatorilor de a informa utilizatorii de iPhone și iPad despre posibilități de cumpărare alternative mai ieftine în afara aplicațiilor, Investigațiile se referă la aplicarea acestor reguli pentru toate aplicațiile, care concurează cu aplicațiile și serviciile proprii Apple din Spațiul Economic European (SEE).

Urmărirea investigațiilor cu privire la reclamații separate de către Spotify și de către un distribuitor de cărți electronice / cărți audio privind impactul regulilor App Store privind concurența în materie de streaming muzical și cărți electronice / cărți audio.

Vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: “Aplicațiile mobile au schimbat fundamental modul în care accesăm conținutul. Apple stabilește regulile pentru distribuirea aplicațiilor către utilizatorii de iPhone și iPads.

Se pare că Apple a obținut un„ gatekeeper ”rolul când vine vorba de distribuirea de aplicații și conținut către utilizatorii dispozitivelor populare Apple. Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu denaturează concurența pe piețele în care Apple concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, de exemplu cu serviciul său de streaming de muzică Apple. Muzică sau cu Apple Books. Prin urmare, am decis să arunc o privire atentă la regulile Apple Store și la respectarea acestora cu normele de concurență ale UE. ”

Utilizatorii de iPhone și iPad pot descărca aplicații native (care nu sunt bazate pe web) prin App Store.

Comisia va investiga în special două restricții impuse de Apple în acordurile sale cu companiile care doresc să distribuie aplicații utilizatorilor de dispozitive Apple:

  • Utilizarea obligatorie a propriului sistem de achiziție în aplicație „IAP” al Apple pentru distribuirea conținutului digital plătit. Apple percepe dezvoltatorii de aplicații o comision de 30% pentru toate taxele de abonament prin IAP.
  • (ii) Restricții privind capacitatea dezvoltatorilor de a informa utilizatorii despre posibilitățile alternative de cumpărare în afara aplicațiilor. În timp ce Apple permite utilizatorilor să consume conținut, cum ar fi muzică, cărți electronice și cărți audio achiziționate în altă parte (de exemplu, pe site-ul dezvoltatorului de aplicații) și în aplicație, regulile sale împiedică dezvoltatorii să informeze utilizatorii despre astfel de posibilități de cumpărare, care sunt de obicei mai ieftine.

 Care sunt plângerile

Pe 11 martie 2019, furnizorul de streaming de muzică și concurentul Apple Music, Spotify, a depus o plângere cu privire la cele două reguli din acordurile de licență ale Apple cu dezvoltatorii și Ghidul de revizuire al App Store, precum și impactul acestora asupra concurenței pentru serviciile de streaming de muzică.

În urma unei investigații preliminare, Comisia este îngrijorată de faptul că restricțiile Apple pot denatura concurența pentru serviciile de streaming de muzică pe dispozitivele Apple. Concurenții Apple au decis fie dezactivarea posibilității de abonare în aplicație, fie au crescut prețurile abonamentului în aplicație și au transmis taxele Apple către consumatori. În ambele cazuri, nu li s-a permis să informeze utilizatorii despre posibilitățile alternative de abonare în afara aplicației. Obligația IAP pare, de asemenea, să ofere Apple control complet asupra relației cu clienții concurenților săi care se abonează în aplicație, astfel distribuind concurenții săi de la datele importante ale clienților, în timp ce Apple poate obține date valoroase despre activitățile și ofertele concurenților săi.

Pe 5 martie 2020, un distribuitor de cărți electronice și audiobook a depus, de asemenea, o plângere împotriva Apple, care concurează cu reclamantul prin intermediul aplicației sale Apple Books. Această plângere ridică îngrijorări similare celor cercetate în cazul Spotify, dar în ceea ce privește distribuirea cărților electronice și a cărților audio.

În paralel, ieri 16.05.2020, Comisia Europeană a deschis o anchetă antitrust formală pentru a evalua dacă comportamentul Apple în legătură cu Apple Pay încalcă regulile UE privind concurența.

Ce urmeaza

Comisia va cerceta impactul posibil al practicilor App Store din Apple, în special asupra concurenței în materie de streaming muzical și cărți electronice / cărți audio. Aceste practici pot dăuna consumatorilor în cele din urmă, împiedicându-i să beneficieze de o alegere mai mare și prețuri mai mici.

Dacă sunt dovedite, practicile care fac obiectul anchetei pot încălca regulile UE privind concurența privind acordurile anticoncurențiale între companii (articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)) și / sau abuzul unei poziții dominante (articolele 102 din TFUE).

Comisia va desfășura investigațiile aprofundate cu prioritate. Deschiderea unei investigații formale nu prejudiciază rezultatul acesteia.

Istoric privind investigațiile antitrust

Articolul 101 din TFUE interzice acordurile și deciziile anticoncurențiale ale asociațiilor de întreprinderi care împiedică, restricționează sau distorsionează concurența pe piața unică a UE. Articolul 102 din TFUE interzice abuzul unei poziții dominante. Punerea în aplicare a acestor dispoziții este definită în Regulamentul antitrust (Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului), care poate fi aplicat și de autoritățile naționale de concurență.

Articolul 11 ​​alineatul (6) din Regulamentul antitrust prevede că deschiderea procedurilor de către Comisie eliberează autoritățile de concurență ale statelor membre de competența lor de a aplica normele UE în materie de concurență practicilor în cauză. Articolul 16 alineatul (1) prevede în plus că instanțele naționale trebuie să evite adoptarea deciziilor care ar intra în conflict cu o decizie avută în vedere de Comisia în procedurile pe care le-a inițiat.

Comisia a informat Apple și autoritățile de concurență ale statelor membre că a deschis procedurile în aceste cazuri.

Nu există un termen legal pentru încheierea unei investigații antitrust. Durata unei anchete antitrust depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care companiile în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea drepturilor la apărare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here