Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata in aprilie, scaderi drastice in majoritatea sectoarelor

0
1773
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata

În luna aprilie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 25,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 16,9% se arata într-un comunicat de presa al INS, remis sfin.ro.

Faţă de aceeasi luna a anului trecut, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut atât ca serie brută cu 8,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,7%.

În primele 4 luni ale anului cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada similara din 2019 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,0%, respectiv cu 4,6%.

Aprilie 2020 comparativ cu martie 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 25,1% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din:

 • comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-38,0%),
 • comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,3%),
 • comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-25,2%),
 • activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-22,8%),
 • comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-22,3%),
 • comerţul cu ridicata nespecializat (-19,9%),
 • comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-14,9%)
 • comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11,4%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut cu 16,9%.

Aprilie 2020 comparativ cu aprilie 2019

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna aprilie 2019, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 8,7% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din:

 • activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-21,9%),
 • comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-20,0%),
 • comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-13,6%),
 • comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-12,0%),
 • comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,4%),
 • comerţul cu ridicata nespecializat (-5,0%)
 • comerţul cu ridicata 3/4 al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,9%).

De mentionat este ca , singurul indicator care a crescut, comparativ cu aprilie 2019 este cifra de afaceri in comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii care a înregistrat o crestere de 31,6%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna aprilie 2019, în termeni nominali, a scăzut, pe ansamblu, cu 8,7%.

Primele 4 luni din 2020 comparativ cu perioada similara din 2019

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele 4 luni ale anului, comparativ cu  aceeasi perioada din 2019, în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 8,0% datorită:

 • creșterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+39,6%)
 • comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+15,0%),
 • comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,0%) comerţului cu ridicata nespecializat (+9,7%)
 • comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+6,1%),
 • comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,1%)
 • comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,2%). Activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au scăzut cu 12,4%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 4 luni din 2020 comparativ cu aceeasi perioada din 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu cu 4,6%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata – Informaţii suplimentare

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Informaţiile din comunicatul de presă al INS  surprind impactul crizei COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here