Am asemănat reforma companiilor de stat cu asfaltarea drumurilor

0
210
Știm cu toții cum, de foarte multe ori, drumurile sunt asfaltate atât de prost încât trebuie re-asfaltate după un an sau doi.
La fel și reforma companiilor de stat: din anii 1990 tot lucrăm la ea, tot peticim și, firește, tot ne văităm cât de politizate sunt sau cât se fură din aceste companii.
Ei bine, la instituția în conducerea căreia mă aflu, Fondul Român de Contragarantare, am decis să torn asfalt de autostradă, adică ceva durabil.
Guvernul s-a angajat să facă un audit al companiilor de stat, cu scopul de a îmbunătăți guvernanța corporativă, monitorizarea și controlul, în vederea eficientizării acestor societăți. Nu știu când se va întâmpla, însă pot să vă spun că la FRC a început.
Am semnat, în sfârșit, contractul privind „evaluarea pe piloni” a instituției.
Evaluarea pe piloni este un audit complex pe care îl întreprinde un auditor înalt calificat, sub mandatul Comisiei Europene. Scopul acestei evaluări este sa ofere încredere Comisiei Europene că FRC poate fi partener de implementare a bugetului UE prin gestiune indirectă. Mai simplu spus, la final, când FRC va încheia evaluarea pe piloni, va garanta un nivel de protecție a intereselor publice echivalent cu cel impus prin normele europene. Ar putea fi prima companie din România care să marcheze acest punct.
Vor fi verificate: sistemul de control intern, sistemul contabil; independența auditului extern, acordarea finanțărilor în conformitate cu standardele UE ș.a.
Practic, acest audit va răscoli instituția mai profund decât ar putea să o facă inspectorii guvernamentali.
Va fi un studiu de caz interesant și o provocare profesională pentru toți cei implicați în acest demers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here