86,4 % dintre fondatorii de start-upuri intentioneaza sa introduca politici clare legate de munca de acasa

0
1622
munca de acasa, LUCRATUL DE ORIUNDE

Viitorul muncii de acasa depinde de puterea de adaptarea a start-up urilor.

Indiferent de unde te-ai conectat din lume – Silicon Valley, Londra sau Bucuresti, COVID-19 a declanșat un exod în masă din viața  profesionala tradițională de birou. Acum, când norocoșii dintre noi s-au așezat în noua schema de munca de acasa, mulți înca se întreaba dacă acest experiment masiv, inadvertent, de muncă-de-acasă, va schimba felul in care muncim în mai bine.

Founders Forum a realizat un sondaj in randul antreprenorilor din Marea Britanie legat de experienta acestora cu munca de acasa/distanta, efectele acestei schimbari majori si modul in care randamentul echipelor pe care le conduc a fost afectat.

În timp ce viitorul rămâne o pagină alba, este clar că sute de startup-uri nu au niciun plan de rezerva pentru noua stare  de lucruri legata de munca de la distanță.

Cine a participat

Aproape jumătate dintre participanții la sondaj au fost fondatori și aproape un sfert au fost manageri  de top din start-up-uri ce isi au sediul in majoritate in Marea Britanie.

Înainte de blocajele legate de pandemie, 94% dintre cei chestionați au lucrat la un birou extern. În ciuda locatiei fizice a birourilor, peste 90% au reușit să îndeplinească majoritatea sarcinilor  de business de la distanță.

Generatia  X și Millennials au constituit cea mai mare parte a contingentului sondajului, cu aproape 80% dintre respondenți cu vârste cuprinse între 26-50 de ani și 40% în segmentul de vârsta  31-40 de ani.

Profilul participantilor la sondaj

Barbati 56,6%

Femei 42,4 %

Pozitia in companie:

Fondator/CEO – 46,7 %

Membri in board -10,3%

Top management – 22,8 %

Restul au ocupat alte pozitii in cadrul companiei

Marimea afaceri :

  • sub 10 angajati -20,7 %
  • 11-25 de angajati -15,6%
  • 26-50 de angajati -11,8 %
  • 51-150 de angajati 29,7 %
  • Peste 150 de angajati – 22,2 %

62% din companiile analizate aveau propriul spatiu de lucru, restul  activad in spatii de lucru comune cu alte companii.

De la un echilibru îmbunătățit între viața profesională și nivelul de productivitate la o muncă de echipă formală redusă, acești antreprenori au evidențiat câteva adevăruri îndrăznețe despre ceea ce functioneaza  și ce nu.

Fondatori cu viziunea muncii de la distanță

Dacă istoria ne-a învățat ceva, este posibil ca evenimentele mondiale pot provoca schimbări permanente de masă, cum ar fi impactul durabil al antentatelor de la 11 Septembrie asupra securității aeroporturilor.

Deși majoritatea respondenților la sondaj intenționau să se întoarcă la birou în termen de șase luni, aceste startup-uri își regândesc politicile de lucru la distanță ca rezultat direct al COVID-19.

Cum ar putea să se joace asta într-o lume post-pandemică?

Pe baza răspunsurilor start up urilor, un scenariu realist de muncă post-pandemică ar putea implica între 3 și 5 zile de muncă la distanță pe săptămână, cu câteva  zile dedicate lucrului la birou pentru întreaga echipă.

Perspectivele muncii de la distanta

In ceea ce  priveste momentul intoarcerii la birou, 34,4 % se gandesc la o perioada de 1-3 luni , 39% la o perioada de revenire de 3-6 luni iar restul la perioade de peste 6 luni, in timp ce doar 6,5% s-au intors deja la munca de birou.

Cate zile ar fi dispusi sa lucreze de acasa in viitoul apropiat

50,2 % dintre respondent prefera sa lucreze 3 sau mai multe zile pe saptaman de acasa.

In ceea ce priveste locul din care si-ar dori sa lucreze doar 8 % vor sa mai lucreze tot timpul de la birou si 10,6 % isi doresct sa lucreze tot timpul de acasa. Restul respondentilor prefer o combinatie intre cele doua.

Totusi cand vine vorba de timpul petrecut la birou cu intreaga echipa 84,2 % sunt de accord sa petreaca cel putin o zi cu echipa.

Mai mult de 92% dintre participantii la sonsaj isi dorect sa aiba optiunea de  a lucra de la distanta.

Scări de productivitate acasă

Munca de acasă nu a încetinit start-up-uri –le ce au participat la sondaj.  De fapt, în multe cazuri, chiar si-au îmbunătățit productivitatea .

Mai mult de jumătate dintre respondenți au fost  mult mai productivi de acasă, iar 55% au raportat, de asemenea, timpi mai lungi de muncă.

Desi foarte multi angajati sunt mai productivi de acasa, acestia trebuie sa faca fata unei alte provocari legata de echilibrul intre viata private, de familie, si munca.

Productivitatea muncii de acasa

In timp ce 4,6 % au raportat o scadere importanta  a productivitati si 22,5 % au raportat o usoara scadere , restul au raportat aceeasi productivitate sau una crescuta, intr-o mai mica sau mai mare masura.

17,6 % au raportat ca nu au sesizat nicio schimbare in nivelul productivitatii.

31,8% au raportat o usoara crestere a productivitatii si

23,5 % au spus ca au avuto crestere semnificativa a productivitatiii muncii.

Numarul de ore efectiv lucrate in timpul covid

 

55,2 % dintre respondenti au spus ca au lucrat mai multe ore decat înainte de COVID 19 si doar 30,8 % mai putin, in timp ce 14 % au lucrat aproximativ acelasi numar de ore.

Decizii pentru viitor legate de munca de acasa

86,4 % dintre fondatorii de start-upuri intentioneaza sa introduca in cadrul firmei un sistem de politici clare legate de munca de acasa si regulile acesteia. Doar 13,6 % isi dorect un program de lucru exact ca inainte de criza provocata de COVID-19.

55,% dintre fondatori intentioneaza sa implementeze un program foarte flexibil pentru lucru de acasa si 27 % au in vedere implementarea acestui program in etape.

De la sarcinile zilnice de service  și copii juncadu-se in jur până la ore prelungite, lucrul de acasă face deseori dificilă delimitarea eficienta a timpului. În consecință, angajatorii și angajații pot fi nevoiți să tragă linii mai ferme între muncă și casă în politicile lor munca la distanță, în special pe termen lung.

Deși beneficiile par să depășească preocupările, aceste probleme pun întrebări importante despre viitorul muncii de acasa  pe termen lung.

Munca de acasa pro si contra

Contra

Colaborare intre membrii echipei mai putin spontana si mai riguroasa chiar inflexibila

Lipsa granitelor clare intre timpii alocati muncii si cei alocati vietii private

Ore mai multe de munca pentru a compensa lipsa de productivitate in anumite cazuri

Pro

Scutirea timpului pierdut in trafic

Orar flexibil, mai mult timp pentru familie

Imbunatatirea concentrarii cu rezultate directe in cresterea productivitatii

Era clar acum, la 3 luni de la declansarea crizei COVID 19, că angajatii nu duc dorul orele petrecute în trafic  în fiecare zi. În timpul pandemiei, acele ore au fost înlocuite de timpul petrecut cu familia, de muncă sau de alte activități, cum ar fi prepararea mâncărurilor sănătoase și antrenamentul fizic.

Viitorul apropiat este de la distanta

Este tot mai clar acum, managerilor si fondatorilor startup-urilor sau companiilor mature ca munca de la distanta si-a castigat rolul sau in cultura organizational si cu siguranta asa va ramane.

Start-up urile se vor adapta mai usor acestui mod de lucru, mai ales ca echipele lor aflate in formare tind sa maximizeze eficienta in fazele incipiente ale dezvoltarii business-ului.

Companiile mature vor adopta si ele partial munca de la distanta, dar sinergiile grupurilor mari vor pune ceva probleme managerilor, desi toata lumea imbratiseaza aceasta modalitate de lucru.

Start-up urile de astazi sunt companiile ce vor dicta trendurile in urmatorul deceniu, asadar uitandu-ne la ele si la capacitatea lor de adaptare si schimbare catre o noua normalitate vom intelege secretele productivitatii viitoare.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here