40 DE MILIOANE DE ŢIGĂRI, CAPTURATE ÎN ULTIMELE ZILE. VALOAREA LOR SE RIDICĂ LA 20 MILIOANE LEI ŞI REPREZINTĂ 30% DIN TOTALUL ŢIGĂRILOR CAPTURATE DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

0
1317
accize-tigari

Autorităţile române au capturat peste 40 milioane de ţigări de contrabandă în ultima lună, valoarea capturilor fiind estimată la 20 milioane de lei, potrivit datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabanda”, desfăşurată de către British American Tobacco (BAT).

Ţigările reprezintă aproximativ 30% din totalul ţigărilor capturate de la începutul anului, aceasta fiind cea mai mare captură, efectuată într-o lună, de la debutul campaniei „Stop Contrabanda”, potrivit BAT.

”În Vama Constanţa Sud, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit într-un container venit din Turcia peste 14 milioane de ţigări contrafăcute, cea mai mare captură din acest an. În acelaşi interval, pe raza judeţului Vrancea, 4 milioane de ţigări de contrabandă au fost descoperite în două spaţii de depozitare construite special pentru ascunderea mărfurilor”, se arată în comunicat.

Totodată, în rândul capturilor importante se adaugă şi cele 6 milioane de ţigări netimbrate depistate recent de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii a Criminalităţii Economice de pe raza judeţului Arad. Frecvenţa crescută a capturilor indică şi o intensificare a încercărilor contrabandiştilor de a trafica ţigări pe teritoriul României, potrivit BAT.

”Diversificarea şi îmbunătăţirea tehnicilor inedite folosite de traficanţi pentru forţarea graniţelor pot alimenta contrabanda cu ţigări în perioada imediat următoare. O creştere de un punct procentual al nivelului contrabandei înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe şi accize”, se arată în comunicat.

Piaţa neagră a ţigărilor din România, situată în prezent la nivelul de 15%, este mult peste media europeană de 10%. România a ocupat în 2016 locul 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. Acelaşi studiu arată că ponderea contrabandei din piaţa totală a ţigărilor din România rămâne cea mai mare din Europa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here