Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu: Fără intervenţiile BNR în piaţa monetară, care au început la finalul anului trecut, am fi vorbit de o inflaţie de 7%

0
1091

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5%, în luna martie a acestui an, cel mai înalt nivel din iunie 2013. În ultima sa prognoză, BNR a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, estimările privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a preconizat un nivel al inflaţiei de 3,1% pentru decembrie 2019.

Liviu Dragnea i-a transmis, recent, Guvernatorului BNR Mugur Isărescu o scrisoare de zece pagini, pe tema situaţiei economice din România, la care şeful BNR i-a răspuns într-un document întins pe 13 pagini.

Corespondenţa dintre cei doi oficiali a fost făcută publică de Hotnews, iar vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a reacţionat fără întârziere. Potrivit liberalului, epistolele lui Dragnea arată că “incultura sa economică şi obsesia pentru Banca Naţională a României nasc monştri”.

Cîţu a mai spus că liberalii analizează varianta de a sesiza Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană asupra “derapajelor” înregistrate în România.

“Exact aşa cum nu înţelege premierul Viorica Dăncilă ceea ce citeşte, liderul PSD Liviu Dragnea nu înţelege mecanismele economice într-un sistem capitalist. Urmare a publicării corespondenţei dintre preşedintele Camerei Deputaţilor şi guvernatorul BNR, constatăm că unicul obiectiv al lui Liviu Dragnea – premeditat de un an de zile – este de a institui un control politic absolut asupra politicii monetare. Acesta este un lucru extrem de grav, confirmat oficial în scrisoarea lui Liviu Dragnea prin intenţia de a reduce la tăcere Banca Naţională.

Preşedintele Camerei Deputaţilor încalcă în acest mod cel puţin trei articole din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, care privesc independenţa politicii monetare şi relaţia cu Banca Centrală Europeană”.

În opinia lui Florin Cîţu, citată de Agerpres, Liviu Dragnea este primul preşedinte de partid, demnitar de vârf în ierarhia statului român, care atacă în mod sistematic şi premeditat politica monetară a unui stat membru UE:
“Liviu Dragnea nu a înţeles faptul că «factori exogeni» nu înseamnă «din afara ţării», iar cifrele BNR arată în clar tocmai impactul măsurilor populiste luate de PSD – ALDE în 2017 şi 2018, care au dus la creşterea alarmantă a preţurilor.

Fără intervenţiile BNR în piaţa monetară, care au început la finalul anului trecut, astăzi am fi vorbit de o inflaţie de 7%. Amestecul de incultură economică şi paranoia specifică dictatorilor din America Latină produc daune grave imaginii pe care investitorii o vor avea despre România. Nu mai rămâne decât să ne trezim în Parlament cu un vot al majorităţii PSD – ALDE pentru trecerea BNR în subordinea Secretariatului General al Guvernului”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here