Urmând trendul ieftinirii țițeiului, rata de impozitare a sectorului de petrol și gaze în majoritatea statelor europene a scăzut. În România a crescut

0
1430
impozitate a sectorului de petrol

Pentru a contrabalansa ieftinirea petrolului și a susține investițiile în explorarea și producția hidrocarburilor, mai multe state europene, precum Italia, Ungaria, Germania sau Marea Britanie, au decis să relaxeze regimul fiscal aplicabil sectorului de petrol și gaze. În România, lucrurile s-au petrecut invers. În timp ce petrolul se ieftinea, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozitul pe construcții speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut de la 15% în 2014, la 16,9% în 2015 și la 17,5% din venituri, în 2016. Cifrele reies dintr-un studiu realizat de compania de consultanță și audit Deloitte.

Comparativ, rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare a scăzut în Europa de la 11,7% în 2014 la 10% în 2015, raportat la veniturile companiilor din domeniu.

În România, din cauza supraimpozitului pe veniturile din producția de gaze, introdus de guvernul Ponta în 2013, petrolul este taxat mai puțin decât gazul natural. Astfel, potrivit studiului citat, rata efectivă de impozitare pentru compania de stat Romgaz, producătorul principal de gaze naturale, a fost de 22,5% în 2015, în timp ce OMV Petrom, care produce și petrol, a avut o rată de impozitare de 14,7%. Anul trecut, când importurile de gaze naturale au fost foarte ieftine, această suprataxă a defavorizat societatea de stat Romgaz, care a fost nevoită să își reducă producția, nemaiputând concura cu gazele rusești. Astfel, statul a încasat mai puțin din redevențe petroliere. Datele oficiale pentru primele nouă luni din 2016 arată că nivelul redevențelor încasate la bugetul de stat a scăzut cu circa 17% față de anul precedent, de la 896,6 milioane lei până la 741,5 milioane lei. În schimb, suprataxa pe gaze a adus la bugetul statului, în primele 9 luni, suma de 511,6 milioane lei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here