Unde sunt banii? Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, susține că lipsesc 3 miliarde de euro

0
1661

 În America, numai taxele și moartea sunt sigure, iar în bugetul României, creșterile salariale și reducerile de taxe, însă pentru o creștere sustenabilă a economiei, de 5% pe an, este nevoie de reforme structurale, a declarat, joi, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la conferința „Emerging Funding for the Real Economy”.

„Dacă România vrea să se modernizeze și să devină o țară europeană și dacă vrem ca economia să crească sustenabil cu 5% trebuie să luăm toate aceste măsuri (din Strategia „România Competitivă” — n.r.).

 Există vreun partid politic care să respingă aceste măsuri? Nu. Toți le au pe hârtie. Unde sunt banii? Iar aici este veriga lipsă. Nu este suficient să spunem că vrem să facem asta și asta și aceea, dacă nu avem un buget atașat.

Așa că vă rog să îmi arătați bani, cum spun americanii. Iar aici vine partea mai grea. Dacă iei toate măsurile propuse de Guvern, de acest Guvern sau de opoziție, și le pui pe hartă până în 2020 trebuie să adaugi 12 miliarde de euro pentru reduceri de taxe și creșteri salariale, iar pentru aceste măsuri (din strategie n.r.) este nevoie de 18 miliarde de euro.

Bugetul, în cel mai bun scenariu până în 2020, va avea o creștere de 15 miliarde de euro. Deci proiectăm o creștere a bugetului de 15 miliarde, dar 12 sunt promise. Cum spun americanii: numai taxele și moartea sunt certe. În bugetul României, numai creșterile salariale și reducerile de taxe sunt certe”, a explicat Valentin Lazea

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here