Emmanuel Macron- “Mozart al finantelor”

0
2720
Sursa pozei: Reuters/Benoit Tessier
Sursa pozei: Reuters/Benoit Tessier

Duminica, 7 mai, Emmanuel Macron a câstigat scrutinul prezidential din Franta cu 66,06% din voturi, contracandidata sa Marine Le Pen avand un procent de 33,94%. Macron este cel mai tanar conducator al Frantei de la Napoleon si pana astazi, avand numai 39 de ani.

In ciuda cresterii simpatiei in randul votantilor vizavi de extremismul politic ca reactie a lipsei de incluzine sociala, este important de notat faptul ca Emmanuel Macron a studiat filozofia la Universitatea Paris-Nanterre, iar mai târziu, in 2004, a absolvit École Nationale d’Administration, facand parte din clasa sociala elitista, intocmai cea care a provocat reactii populiste si a propulsat in prima linie a polictii mondiale persoanje precum contracandiata sa, Marine Le Pen. Ulterior Macron a avut o ascensiune fabuloasa cand in anul 2014 devenea Ministrul Economiei si Finantelor in guvernul lui Hollande dupa ce o perioada fusese consilierul acestuia.

Pasionat de literatura franceza, boem si scriitor al unui roman nepublicat despre conchistadorii spanioli, bancher de investitii in cadrul grupului Rothschild, Macron si-a capatat in mod sugestiv denumirea de “Mozart al finantelor” datorita contributiei aduse tranzactiei de 12 miliarde de dolari Nestle-Pfizer.

In urma victoriei sale, Emmanuel Macron a fost felicitat atat de Donald Trump, cat si de Theresa May, amandoi declarand ca asteapta sa inceapa colaborarea cu Presdintele ales al Republicii Franceze, semn ca exista loc de un punct comun intre cele doua directii distincte in care se indreapta lumea secolului XXI: globalizare si protectionism.

Cat despre impactul victoriei lui Macron asupra pietelor acesta a fost unul modest, cu exceptia pietelor asiatice. In ciuda faptului ca analistii de specialitate au avertizat ca o victorie a extremei dreapta in Franta ar fi avut un impact dezastruos asupra pietelor si asupra monedei unice cu precadere, intrucat victoria fenomenului En Marche era foarte previzibila, moneda euro a resimtit mai puternic impactul posibilitatii mentinerii actualului program monetar al Bancii Centrale Europene decat impactul pozitiv al victoriei lui Macron.

Dean Turner, economist la UBS Wealth Management a declarat ca “investitorii vor saluta acest rezultat intrucat el elimina incertitudinea cu privire la apartenenta Frantei la EUROZONE”, dar  tot el a declarat ca “de vreme ce acest rezultat a fost previzibil, castigurile pe termen scurt ar putea fi limitate”.

Potrivit Reuters, euro a crescut la $1.1023 in primele 30 minute dupa victoria lui Macron, fiind cea mai mare crestere inregistrata de la alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA in decembrie anul trecut, urmand ca apoi sa scada si ca pana vineri, 12 mai, sa inregistreze o relativa stagnare.

Pietele asiatice au beneficiat cel mai mult de victoria lui Macron astfel incat indicele Nikkei a urcat luni cu 1,8%, la 19.804,20, cel mai ridicat nivel din ultimele luni, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong cu 0,4%, la 24.562,06 puncte, în timp ce indicele KOSPI al Bursei din Coreea de Sud înregistra un avans de 0,62%, la nivelul record de 2.255,09 puncte previzionandu-se si victoria lui Moon Jae-in de marti.

Actiunile Mitsubishi UFJ Financial, Mizuho Financial Group si Nomura Holdings înregistrau cresteri de pâna la 3% la Bursa din Tokyo, în timp ce Panasonic si Canon înregistrau un avans de pâna la 2,4%.

Totusi, indicele Shanghai Composite al Bursei din China a scazut luni dimineata cu 0,6%, la 3.083,43 puncte inregistrand a sasea zi de declin ca reactie la înasprirea reglementarilor din sectorul financiar de catre Comisia de Reglementare a Asigurarilor din China.

De asemenea, conform CNBC, pietele asiatice au inchis in crestere joi si preturile la petrol au crescut dat fiind recentul eveniment de pe scena politica internationala, concedierea de marti a directorului FBI, James Comey, urmand ca vineri sa inchida modest.

Ieri la Palatul Elysee Emmanuel Macron a preluat puterea de la fostul sef al statului, Francois Hollande, printr-o ceremonie de investire in cadrul careia a fost proclamat Presedinte al Republicii Franceze de catre presedintele Consiliului Constitutional francez, Laurent Fabius. Potrivit traditiei Macron a primit Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului National al Legiunii de Onoare. In discursul sau si-a reafirmat sustinerea fata de Uniunea Europeana si in acelasi timp s-a angajat sa ii dea Frantei o voce puternica pe scena mondiala. Constient de greutatea functiei in care a fost investit si de asteptarile uriase ce vin odata cu aceasta, Macron a spus ca : “Nimic nu imi va compromite determinarea”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here