„Trei, doamne, şi toţi trei!” Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea şi Florin Iordache pregătesc pe ascuns mărirea pensiilor speciale pentru ei înșiși!  

0
888

Trei politicieni controversați revin în atenția publică cu un nou proiect de lege controversat. Planul cu care ies în față în aceste zile are toate șansele să supere un procent mare din populație.

Mai exact, cei trei au depus un proiect de lege prin care cer mărirea pensiilor speciale pentru parlamentari, mărire care să fie proporţională cu cea a salariului.

Decizia are toate şansele să supere o proporţie uriaşă din electorat. Într-un sondaj publicat de BCS, 76% dintre români ar vota pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

În proiectul de lege depus, se specifică următoarele:

„(1) Pentru beneficiarii pensiei de serviciu stabilite în temeiul art 73 indice 1 din Legea 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, calculată până la intrarea în vigoare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 59/2017 privind modificaea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, pensia de serviciu se actualizează cu majorarea salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi nivel de salarizare şi pe aceeaşi funcţie publică, în procent stabilit prin acte normative.  

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi persoanelor care beneficiază de pensia de serviciu actualizată în temeiul unei hotărâri judecătoreşti”, se arată în propunerea legislativă.

Propunerea a primit deja mai multe avize favorabile de la Comisii, termenul de aprobare tacită fiind 24 de zile de la terminarea vacanţei parlamentare, adică data de 24 februarie.

De la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie pentru cei cu studii medii va fi majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 9,47%, iar pentru cei cu studii superioare, majorarea la 2.350 lei, respectiv o creştere de 23,68% faţă de luna decembrie 2018.

În octombrie, numărul pensionarilor foşti parlamentari era de 813 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.354 de lei, din care 2.649 lei suportaţi de la bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele tuturor românilor.

Raportat la creşterea salariului minim brut pe economie pentru cei cu studii superioare, care au activat cel puţin 1 an în domeniul în care s-au specializat, creşterea pensiei speciale cu 23,6% ar însemna  1.027,54 lei în plus, adică 5.381,54 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here