Tendinţa care se păstrează privind costurile împrumuturilor statului este de creştere, fapt care va conduce statul la un cost al împrumuturilor de circa 5% la sfârşitul anului dacă nu chiar mai mult

0
1044

Unii analişti financiari văd vârful costurilor de finanţare pe termen lung la cel mai înalt nivel abia în 2019, de 5,5%, de exemplu, la titlurile de stat în lei emise pe o perioadă de zece ani.

Piaţa financiară românească a reacţionat la noii indicatori ai economiei reale publicaţi săptămâna aceasta.Ministerul Finanţelor a avut o evoluţie bună obţinând vânzarea titlurilor de stat pe zece ani cu o dobândă de 4,75% pe an faţă de dobânzile de 4,9% din ultimele zile.

După cum explică însă Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, tendința de majorare a costurilor de finanțare în plan global, ieșirile de fluxuri de capital din piețele emergente și în dezvoltare și aprecierea dolaruluiaAmerican vor continua, la toate aceste evoluții contribuind, în principal, ciclul monetar post-criză din prima economie a lumii.

Pe piața titlurilor de stat rata de dobândă pe scadența 10 ani a fluctuat în intervalul 2,73%-3,12% în perioada aprilie – iunie 2018, evoluție influențată de impulsul monetar, precum și de unda de volatilitate din piețele de acțiuni, în contextul tensiunilor comerciale globale. Acest indicator a încheiat luna iunie la 2.86%, în stagnare comparativ cu nivelul de la final de mai, dar în creștere anuală cu 18,9%. “Subliniem însă faptul că diferențialul de rată de dobândă între scadențele 10 ani și doi ani a continuat tendința descendentă situându-se la 0,38 puncte procentuale în iunie, cel mai redus nivel din august 2007, evoluție care confirmă maturitatea ciclului economic post-criză și exprimă premise de decelerare pentru dinamica anuală a PIB-ului nominal în trimestrele următoare”, arată Rădulescu în buletinul său de analiză macroeconomică aferent lunii iunie.

În luna iulie, perspectivele de continuare a ciclului monetar și a ciclului investițional pe termen scurt, coroborate cu evoluțiile din piețele externe, au condus la majorarea ratei de dobândă pe termen scurt și la ajustarea ușoară a ratei de dobândă la 10 ani (cu 0,4% la 4,93%, avans cu 14,1% de la începutul anului) în această săptămână.

Spread-ul de dobândă a continuat să scadă, cu 2,9% la 1,53 puncte procentuale (minimul de la început de 2015), ceea ce indică decelerarea dinamicii anuale a PIB-ului nominal în trimestrele următoare. În prima săptămână din august statul s-a împrumutat cu 331 milioane de lei prin obligațiuni scadente în iunie 2021, la un cost mediu anual de 4,44%.

Banca Transilvania are ca scenariu de bază pentru 2018 creşterea costurilor la împrumuturile pe 10 ani până la nivelul de 4,7%, urmând ca până în 2019 nivelul acestora să ajungă până la 5,5%. Ciclul postcriză din SUA şi aşteptata întărire a politicii monetare pe plan intern îl determină pe Horia Braun, economist şef al BCR, să vadă evoluţia dobânzilor la titlurilor de stat în lei cu scadenţe de 10 ani la un nivel de peste 5%, până la 5,4% pentru finalul anului.

Pe termen scurt, analiştii se aşteaptă la modificări ale curbei randamentelor la titluri de stat în contextual noilor anunţuri ale economiilor globale de săptămâna viitoare. În a doua săptămână din august, Ministerul de Finanțe a programat două licitații: una cu titluri scadente în iunie 2023 (volum de 460 milioane de lei) și alta cu certificate pe 12 luni (volum de 300 milioane de lei).

Toate detaliile pe:

http://www.economica.net/costurile-imprumuturilor-la-titlurile-de-stat-continua-sa-creasca-la-ce-nivel-ar-putea-ajunge-la-sfarsitul-anului_156914.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here