Ţara noastră are un deficit de forţă de muncă de un milion de persoane

0
1318

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, consideră că prima măsură care trebuie luată este eliminarea prevederii care obligă patronii să plătească angajaţii din afara ţării la salariul mediu pe economie.

Domnia sa a declarat, potrivit presei:

“Cel puţin un milion de persoane lipsesc din piaţa din România. Am dis­cutat la Guvern, cu premierul, cu minis­trul Muncii, cu Ministerul Fondurilor Europene. Prima decizie este eliminarea acelei prevederi din ordonanţa dată în 2010 care te obligă pe tine, patron, să plăteşti pentru cineva din afara ţării salariul mediu pe economie. Cum să mă obligi pe mine patron să plătesc mediu pe economie când eu plătesc românilor astăzi mai jos de acest nivel. La vremea respectivă se justifica pentru că era şomajul mare şi ca să îţi protejezi piaţa ta pui această clauză. Acum ea trebuie scoasă urgent din lege. Ăsta e primul pas. În momentul acela va fi un număr mai mare de oameni din afara ţării care vor veni în România. Lasă-l pe patron să decidă cu cât plăteşte. Eu ca stat trebuie doar să mă uit la piaţă şi dacă apar sincope să sprijin într-un fel, dar fără să intervin în mod direct în piaţă”.

Eugen Teodorovici a mai precizat:

“Trebuie să eliminăm tot ce înseamnă taxe, vize şi fel de fel de costuri care se duc în costul de producţie. Şi acolo este o taxare a muncii. Trebuie toate eliminate. Nu de aici câştigă România, din a aplica taxe pentru viza pe care o primeşte un lucrător din afara Româ­niei. Trebuie să învăţăm să nu mai gândim contabil. Să ne gândim că se pierd la buget 100 de lei dar se pot câştiga 300”.

Ministrul Finanţelor a menţionat, în context, că un guvern trebuie ca, în primul rând, să facă tot ce poate pentru ca persoanele care sunt în ţară să rămâ­nă. În al doilea rând, autorităţile trebuie să se asigure că aceia care au plecat, dacă vor să se întoarcă, să se poată întoarce într-un mediu mult mai bun sau cel puţin la fel de bun cu cel pe care îl au acolo unde trăiesc. Iar pentru românii care decid să rămână în alte ţări guvernul trebuie să se lupte pentru ca autorităţile din ţările respective să îi respecte pe cetăţenii români ca pe cetăţenii proprii.

El a subliniat: “Dacă alţii vor să vină în ţara noastră să lucreze pentru că e un mediu atractiv să o facă. Că e chinez, thailandez… nu asta mă interesează. Sunt obligat să mă asigur că patronul are oricând o forţă de muncă calificată şi suficientă ca număr”.

O analiză publicată recent de o companie care activează pe piaţa serviciilor de outsourcing de salarizare şi administrare de personal arăta că firmele din România care activează în sectoare precum HoReCa, producţie, industria uşoară, agricultură, construcţii, servicii au angajat, în ultimii ani, lucrători străini din ţări non-UE, iar cei mai mulţi angajaţi provin din ţări în care nivelul de trăi este sub cel al României.

Statele de provenienţă ale angajaţilor sunt Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia şi Thailanda, potrivit analizei Smartree.

Potrivit sursei citate, printre cele mai importante dezavantaje pentru angajarea unor lucrători străini se numără costurile ridicate asociate procedurii de angajare internaţională, concomitent cu durata relativ mare de închidere a proiectelor. De asemenea, pe lis­ta dezavantajelor se mai află diferenţe cuýlturale şi de limbă vorbită, integrarea angajaţilor străini într-o nouă cultură, un ciclu lung de angajare, începând cu realizarea documentaţiei şi demararea procedurilor pentru a obţine avizele necesare din partea instituţiilor statului, şi volatilitatea forţei de muncă adusă.

Ministrul Finanţelor Publice, consideră că în acest moment în administraţia publică centrală sunt prea mulţi angajaţi şi că nu este normal ca, pentru funcţii similare, funcţionarii publici să câştige de câteva ori mai mult decât angajaţii societăţilor comerciale private.

La solicitarea unei agenţii de ştiri, Eugen Teodorovici a declarat: “Dacă pleacă mâine undeva la 20% din administraţia centrală nu cred că este niciun fel de problemă în a funcţiona. Din contră, se mişcă şi mai bine. Sunt convins că după această declaraţie vor începe să fie din nou mulţi nemulţumiţi. Dar asta este realitatea nu o putem ascunde”.

În privinţa salarizării, şeful finanţelor publice susţine că situaţia actuală ar trebui inversată: “Nu poţi avea la stat salarii mai mari decât în sectorul privat. Statul oricum îţi oferă un statut aparte, anumite facilităţi, avantaje, o zonă în care nu te evaluează după cum te evaluează un patron în sectorul privat. Sunt acele evaluări puerile. Dai acolo nişte aprecieri pe care nu le poţi cuantifica în mod foarte clar. Şi toată lumea din administraţie are foarte bine ca şi calificativ adică suntem o administraţie de super-eroi”.

Teodorovici crede că ar fi necesar ca valoarea salariului minim să fie impusă doar în administraţia publică, şi nu pentu toată economia. În opinia ministrului finanţelor, în sectorul privat această valoare ar trebui să fie doar un reper orientativ şi nu o obligaţie legală.

El a mai adăugat: “Eu sunt de părere că nu trebuie impus în economie. Îl stabileşti şi îl impui în administraţie, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca şi reper si spui aşa: cine nu are angajaţi sub acest plafon primeşte un pachet de facilităţi. Dar laşi agentul economic să îşi stabilească singur decizia pe baza unor calcule pe care le face de la caz la caz şi să aplice cea mai avantajoasă soluţie”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here