Studiu EY: Liderii de companii caută noi oportunități de fuziuni și achiziții globale

0
1179
  • Apetitul pentru fuziuni și achiziții (M&A) se menține, peste jumătate din companiile globale intenționează să facă o achiziție în următoarele 12 luni.
  • În căutarea talentelor și adoptarea tehnologiei, majoritatea companiilor plănuiesc fuziuni și achiziții și investiții de capital semnificative în aceste direcții
  • SUA și Regatul Unit sunt principalele destinații M&A; majoritatea directorilor executivi nu întrevăd o recesiune în viitorul apropiat

Liderii organizațiilor continuă să remodeleze portofoliile companiilor lor, în pofida unui mediu geopolitic dificil, 52% dintre corporațiile globale plănuind să realizeze achiziții în anul următor, potrivit celei de-a 21-a ediții a studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB).

Adoptarea tehnologiei și atragerea talentelor impulsionează tranzacțiile: două treimi (66%) dintre respondenți intenționează să aloce peste 25% din capitalul total dedicat investițiilor în tehnologie, vizând în mod special soluții care să le alimenteze creșterea. Mai mult de jumătate dintre directorii executivi (56%) vor să realizeze aceste investiții prin intermediul achizițiilor, al asocierilor de tip joint ventures sau al fondurilor externe cu capital de risc. În același timp, aproape două treimi dintre respondenți (61%) întâmpină dificultăți în atragerea talentelor cu abilitățile necesare, iar acest procent este și mai mare în Regatul Unit (66%) și Germania (72%).

„Urmând tendințele globale, apetitul pentru fuziuni și achiziții se menține și pe piața locală. România rămâne o piață atractivă pentru investitori, interesul acestora fiind susținut de creșterea constantă economică din ultimii ani și de situația geopolitică favorabilă. În anul următor, estimăm că piața de fuziuni și achiziții va rămâne dinamică, neexistând în acest moment semnale majore cu privire la o posibilă recesiune. Interesul antreprenorilor locali rămâne în zona creșterii cotei de piață, a diversificării portofoliilor, vizând inclusiv extinderea la nivel regional, în timp ce fondurile de investiții continuă consolidarea – mai ales noile fonduri care au investit în România.

Sectoarele unde vom vedea mișcări în perioada următoare sunt serviciile medicale, bunurile de consum, sectorul energetic, imobiliar și de tehnologie. Digitalizarea și impactul noilor tehnologii asupra afacerilor au devenit o preocupare constantă pentru companiile locale. Tendința globală de creștere a investițiilor în tehnologie se manifestă și în România, iar așteptarea este ca în următoarea perioadă companiile românești să se orienteze într-o măsură mai mare spre achiziția sau dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Se remarcă, de asemenea, o creștere a activității fondurilor ce vizează start-up-uri în zona de tehnologie și pe piața locală”, spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Mulți executivi nu întrevăd o recesiune economică

Probabilitatea unei recesiuni pe termen scurt și mediu nu este considerată o amenințare semnificativă, majoritatea respondenților (54%) nu se așteaptă la o recesiune economică. Dar, în timp ce mare parte dintre directorii executivi din cele mai multe economii importante rămân încrezători în perspectivele lor economice, 80% dintre respondenții din Germania și 62% dintre cei din Regatul Unit se așteaptă la o recesiune. În pofida acestor preocupări, piața tranzacțiilor din Germania și Regatul Unit a rămas activă în 2019. Directorii executivi din SUA sunt cei mai optimiști, 78% dintre aceștia nu iau în calcul posibilitatea unei recesiuni economice semnificative pe termen scurt și mediu.

Companiile reușesc să gestioneze problemele comerciale și tarifare, care ar putea fi percepute drept factori de subminare a încrederii economice. Aproape două treimi dintre companii (64%) planifică să-și diminueze impactul problemelor comerciale și tarifare prin reconfigurarea lanțurilor de aprovizionare și relocarea unităților de producție. Iar 22% dintre companii își reevaluează opțiunile de răspuns la această situație în rapidă schimbare.

Se preconizează o varietate de tranzacții competitive și ostile

În contextul acestor perspective economice optimiste, se estimează o piață a tranzacțiilor extrem de competitivă în 2020. Opt din zece respondenți se așteaptă la o intensificare a ofertelor ostile și competitive în anul următor, iar 75% dintre respondenți preconizează că investitorii privați vor juca un rol important în ceea ce privește achizițiile.

De asemenea, directorii executivi consideră că vor asista la o intensificare a activității din zona megatranzacțiilor (de peste 10 miliarde de USD), mai mult de jumătate dintre aceștia estimând o creștere a numărului de tranzacții care depășesc pragul de 10 miliarde de USD. Aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) nu anticipează nicio scădere a activității de fuziuni și achiziții în general, iar un procentaj similar (71%) dintre directorii executivi preconizează o creștere a tranzacțiilor transfrontaliere.

SUA recâștigă primul loc, iar Regatul Unit rămâne atractiv pentru investitori

Conform raportului EY, SUA ocupă primul loc în topul destinațiilor pentru investiții. Deși persistă incertitudinile legate de Brexit, studiul constată că atractivitatea Regatului Unit se menține, investitorii considerându-l a doua destinație preferată pentru investiții de la nivel global. SUA și Regatul Unit au devansat Germania (locul al treilea), China (locul al patrulea) și Canada (locul al cincilea).

Definirea misiunii și crearea de valoare pe termen lung

Misiunea și impactul social avansează printre prioritățile conducerilor companiilor și remodelează în mod fundamental modul în care acestea își măsoară succesul. Aproximativ 84% dintre companii și-au definit deja sau plănuiesc să-și stabilească în anul următor parametrii de raportare a impactului social.

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume.

Prezenta în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com

Despre studiul EY Global Capital Confidence Barometer

Global Capital Confidence Barometer evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice și identifică tendințele și practicile conducerilor în ceea ce privește modul în care companiile își gestionează planurile referitoare la capital – cadrul EY pentru gestionarea strategică a capitalului. Este un studiu efectuat cu regularitate în rândul conducerilor executive ale marilor companii din toată lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor. Eșantionul cuprinde clienți și persoane de contact ale EY din toată lumea, precum și contribuitori obișnuiți ai Thought Leadership Consulting.

  • În august și septembrie, Thought Leadership Consulting a intervievat pentru EY un eșantion format din peste 2.900 de executivi din 45 de țări, dintre care 70% aveau funcții de CEO, CFO și alte funcții executive superioare.
  • Respondenții reprezintă 14 sectoare, printre care servicii financiare, produse de larg consum și retail, tehnologie, bioștiințe, industria auto și transporturi, petrol și gaze, energie și utilități, minerit și prelucrarea metalelor, fabricație avansată și imobiliare, sectorul hotelier și construcții.
  • Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse în studiu a fost următoarea: sub 500 milioane de dolari (25%), între 500 milioane de dolari și 999,9 milioane de dolari (25%), între 1 miliard de dolari și 2,9 miliarde de dolari (18%), între 3 miliarde de dolari și 4,9 miliarde de dolari (10%) și peste 5 miliarde de dolari (22%).
  • Structura acționariatului companiilor a fost următoarea: companii listate public (57%), companii netranzacționate public (31%), companii deținute de familii (9%) și companii din portofoliul fondurilor de investiții (3%).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here