Statul român a ajuns în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului în procesele deschise pe clauze considerate abuzive din contractele de credit încheiate de Banca Comercială Română

0
1378

Conform comunicatului Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), cazul deschis în urma unei sesizări făcute de cinci persoane are ca obiect “jurisprudenţa contrară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-au pronunţat hotărârile definitive în litigii privind presupusele clauze abuzive ale contractelor de credit denominate în valută străină”.

Instanţa europeană subliniază: “În special, prin decizia atacată din 23 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererile reclamanţilor în întregime şi a considerat că termenii contestaţi ai contractelor de împrumut erau «legali şi negociaţi». Cu toate acestea, aceeaşi instanţă a pronunţat hotărâri în cauze similare, constatând că termenii contractuali în cauză erau incorecţi, ceea ce le dă dreptul reclamanţilor din acele cauze să obţină de la bancă banii pe care i-au plătit în contul respectivelor clauze contractuale ilegale”.

Avocatul Gheorghe Piperea susţine că procesul la care se face referire este cel în care domnia sa îi apără pe clienţi împotriva BCR. De asemenea, domnia sa spune că documentul CEDO conţine o eroare, respectiv faptul că moneda în care au fost denominate creditele este francul elveţian.
Menţionăm că BCR nu a acordat credite în franci elveţieni.

Avocatul Piperea a declarat: “Este vorba despre procesul G2, împotriva BCR, pe clauze abuzive, pe care l-am pierdut definitiv în instanţă. Acum, dacă CEDO va da dreptate reclamanţilor, şi nu am nici cea mai mică îndoială că aşa va fi, vom relua întregul proces. Menţionez că nu noi am făcut sesizarea la CEDO, dar că este o cale prin care situaţia din justiţia noastră, unde se dau hotărâri diametral opuse, poate fi corectată.

Nu are importanţă că împrumuturile vizate sunt sau nu în franci elveţieni, pentru că practica noastră judiciară este neunitară oricum, deşi actul de justiţie ar trebui să fie predictibil. În sfârşit, prin această acţiune formulată la CEDO, practica neunitară din justiţia noastră va fi sancţionată, toate hotărârile pe care le-am pierdut vor fi revizuite, iar eu pretind ca cineva să răspundă pentru această eroare judiciară. De reţinut este faptul că la CEDO nu se ajunge uşor. În general, sesizările sunt respinse, iar faptul că acest dosar apare înregistrat pe site-ul CEDO, înseamnă că el a intrat pe circuit, ceea ce este mare lucru”.

Amintim că, anul trecut, contestaţia în anulare pe care Gheorghe Piperea a depus-o în procesul colectiv deschis împotriva BCR (dosarul G2) a fost respinsă de instanţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut, practic, decizia definitivă pronunţată în favoarea BCR în acest dosar, în ciuda faptului că, în procesul colectiv G1 – identic cu cel în discuţie -, aceeaşi instanţă de judecată le-a dat dreptate clienţilor, constatând ca abuzivă clauza privind dobânda de referinţă variabilă.

Reprezentanţii BCR nu au răspuns la solicitarea exprimării unui punct de vedere pe subiect.

Toate detaliile pe:

http://www.bursa.ro/practica-neunitara-a-justitiei-noastre-transata-de-instanta-europeana-statul-roman-in-fata-cedo-d…&s=banci_asigurari&articol=338597.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here