Profilul economic al zilei

Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la 3,32% în decembrie de la 3,23% în noiembrie. Evoluţia a fost anticipată atât de noi cât şi de mediana estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters, ambele prognoze fiind de 3,3%. Într-o comparaţie cu luna precedentă preţurile de consum au avansat cu 0,32% în decembrie datorită scumpirii alimentelor (+0,44%). Preţurile bunurilor nealimentare au fost mai mari cu 0,28% faţă de luna anterioară, în timp ce serviciile s-au scumpit cu doar 0,21%. Rata inflaţiei CORE2 ajustată (inflaţie totală minus preţuri administrate, volatile, tutun şi alcool) care este urmărită îndeaproape de BNR a urcat la 2,4% în decembrie de la 2,3% în noiembrie, în special ca urmare a scumpirii unor alimente de bază. Vedem inflaţia deasupra ţintei BNR în ianuarie mai ales datorită unui efect statistic (cota TVA a fost redusă în ianuarie 2017). Rata inflaţiei se va menţine la niveluri ridicate până în toamnă, cu cea mai mare parte a creşterii explicată de factori din partea ofertei agregate (taxare, creşterea cotaţiei petrolului), dar în acelaşi timp fără a se trece cu vederea presiunea dinspre cerere în condiţiile unui consum alert al gospodăriilor populaţiei.

 Salariile medii brute au continuat să crească în termeni nominali în noiembrie (+14,7% conform mediei mobile pe 12 luni) pe fondul presiunii atât din partea salariilor din sectorul public cât şi a celor din mediul privat. Salariile din administraţia publică (+24,3%) şi din sănătate (+33,1%) au accelerat în noiembrie (medie mobilă 12 luni), dar acelaşi lucru s-a întâmplat şi în industria prelucrătoare (+13,1%). Aceasta arată încă o dată competiţia între jucătorii privaţi din industria prelucrătoare pentru forţa de muncă bine pregătită, în condiţiile în care firmele încearcă să satisfacă cererea externă în creştere pentru produsele lor.

 Ministerul Finanţelor Publice a emis ieri obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu scadenţa în martie 2022, la un randament mediu de 3,80%. Suma licitată de investitori a fost de 810 milioane lei.

 Agenția de rating Fitch a menţionat recent că achiziția Bancpost (BP) de către Banca Transilvania (BT) și fuziunea ulterioară nu va afecta semnificativ profilul financiar al BT și nu va exista un impact imediat asupra ratingului băncii. Fitch vede achiziția ca fiind susţinută de argumente strategice consistente și consideră că va avea un impact pozitiv în ceea ce priveşte susţinerea afacerilor băncii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here