Statul nu garantează nimic gratuit. Percepe comisioane pentru creditele pentru „Rabla“ şi „Prima casă“

0
794
prima_casa

Cine doreşte să-şi cumpere o locuinţă prin Programul „Prima casă” trebuie să ştie că statul percepe o serie de comisioane pentru garantarea împrumuturilor, inclusiv comision de administrare.

În Monitorul Oficial a fost deja publicat OMFP nr. 3700/2018 privind stabilirea nivelului comisionului unic de analiză şi a comisionului de gestiune în cadrul programului „Prima casă“, precum şi a comisionului de administrare şi a comisionului de risc în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

În art. 1 al ordinului semnat de Teodorovici, se arată :

Pentru anul 2019 se aprobă comisionul unic de analiză de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emisă de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii – S.A. – IFN (FNGCIMM) în cadrul programului „Prima casă“.

Comisionul de gestiune a garanţiilor acordate de FNGCIMM, în numele şi contul statului român, în cadrul programului „Prima casă“, este stabilit pentru 2019 la nivelul de 0,45% pe an calculat la soldul garanţiei statului.

În ceea ce priveşte comisionul de administrare pentru garanţiile acordate în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, acesta este stabilit, pentru anul 2019, la nivelul de 0,49% pe an, calculat la soldul finanţării garantate, şi comisionul de risc în valoare de 1% aplicat la valoarea garantată.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here