Pentru că în România nu se plătesc despăgubiri pentru întârzierea trenurilor, pasagerii afectaţi le pot cere în instanţă

0
590

Întârzierile considerabile ale trenurilor din ultimele 24 de ore, generate de vremea rea, au afectat sute de pasageri.

Întrebat dacă vor putea fi despăgubiţi călătorii afectaţi, ministrul Şova a precizat că legislaţia în vigoare nu prevede deocamdată acest lucru, însă cei afectaţi se pot îndrepta pe cale normală, legală, în vederea obţinerii de despăgubiri.

„Reglementările de azi din România nu prevăd o despăgubire prin efectul legii, însă în măsura în care sunt afectaţi de o manieră consistentă în interesele lor economice, unii poate au pierdut alte legături, poate dincolo de disconfortul fizic, care nici acesta nu este de neglijat, sigur se pot îndrepta pe cale normală, legală, în vederea obţinerii de despăgubiri.  

Încă în sistemul de cale ferată din România nu funcţionează sistemul din transporturile aeriene, unde am vazut că şi acolo s-a întors un avion din Timişoara înapoi, cu părere de rău am văzut că sunt câţiva pasageri care au pierdut conexiuni internaţionale şi transatlantice, acolo reglementările sunt de aşa natură făcute încât despăgubirile vin în mod direct prin efectul legii.   

Începând din 2020 regulamentul european care prevede acest lucru şi pentru căile ferate se va aplica şi în România. Nu putem spune că cineva din neglijenţă a oprit aceste trenuri. Iar măsurile luate încă de la primele semnale şi preventiv înainte, pentru că funcţionează comandamentele de iarnă, am percepţia că această latură a activităţii este îndeplinită corespunzător, însă îndepărtarea efectelor meteo nefavorabile necesită timp şi resursă umană şi materială, care este alocată mai mult chiar decât standardele prevăzute. Însă acolo unde s-au prăbuşit copaci liniile sunt înguste şi greu accesibile”, a explicat Lucian Şova, citat de Agerpres.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here