Spargerile se dau acum la bancomate! Alertă maximă: se anunță atacuri cibernetice chiar și în România. FBI a intrat pe fir și a avertizat băncile americane

0
1894
Spargerile se dau acum la bancomate

Un grup infracţional din care fac parte est-europeni a comis anul acesta numeroase atacuri cibernetice la bancomate din Europa, inclusiv din România şi Republica Moldova, arată un raport al companiei ruse pentru securitatea informatică Group IB.

Compania rusă pentru securitatea informatică Group IB a refuzat să dezvăluie numele băncilor vizate, precizând doar că victime ale atacurilor la bancomate s-au înregistrat în Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, R.Moldova, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Marea Britanie, informează Reuters.

Intensificarea atacurilor ce vizează bancomatele

Dmitri Volkov, director în cadrul firmei Group IB, a declarat că se aşteaptă la intensificarea atacurilor cibernetice care vizează bancomate.Modul de operare pare a fi unul nou – hackeri lansează online atacuri care vizează automate bancare, aparatele primesc comanda de a elibera numerar, colectat de echipe infracţionale detaşate pe teren.Diebold Nixdorf şi NCR Corp, două companii producătoare de bancomate, au transmis că sunt la curent cu atacurile şi colaborează cu clienţii pentru atenuarea riscurilor. În afară de furturile semnalate în Europa, au fost înregistrate cazuri şi în Taiwan, Thailanda, Kîrgîzstan şi Malaysia.

Pierderi de 2,5 milioane de dolari în Taiwan

„Asistăm la un nou mod de criminalitate organizată”, afirmă Shane Shook, un expert independent care a analizat raportul elaborat de Group IB.Un atac cibernetic care a vizat aparate ale unei bănci din Taiwan a generat pierderi de 2,5 milioane de dolari, iar activităţi infracţionale similare în Thailanda au permis furtul a 350 atacuri cibernetice, .000 de dolari. Autorităţile cred că atacurile din Asia au fost comise de hackeri est-europeni.

FBI a alertat și băncile americane

Biroul Federal pentru Investigaţii din SUA a transmis recent o alertă de securitate adresată băncilor americane, transmite publicaţia The Wall Street Journal. Însă FBI a refuzat să facă vreun comentariu referitor la atacurile cibernetice comise la bancomate din Europa.Potrivit specialiştilor de la Group IB, furturile din Europa sunt comise de un singur grup infracţional – cu numele de cod „Cobalt”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here