Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP) au fost în atenţia investitorilor şi în 2016, cumulând 27% din numărul total al tranzacţiilor derulate pe Bursa de Valori Bucureşti, şi având o presiune constantă pentru randamente din partea acţionarilor.

0
1802
Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP)

SIF1 Banat Crişana  a mizat pe o strategie care a exclus acordarea de dividende si  a reuşit să performeze cel mai bine, marcând o creştere de 9,47% a cotaţiei, depăşind randamentul adus, anul trecut, de SIF-urile care au dat dividende, şi FP, care a făcut returnare de capital către acţionari, în condiţiile în care cotaţiile tuturor acestor companii au scăzut, în 2016.

Performanţa SIF1 a venit după ce compania a derulat o ofertă de răscumpărare a 5,62% din acţiunile proprii şi nu a mai făcut vânzări din portofoliu. Acţionarii SIF1 acceptaseră această strategie, refuzând o altă propunere tentantă pusă pe masă – distribuirea unor dividende, în cuantum de 80% din profitul pe anul 2015. De altfel, tot SIF Banat Crişana a fost prima SIF care a propus dividende zero, în mandatul fostului preşedinte Dragoş Bîlteanu, cercetat, acum, de DIICOT, într-un dosar penal, netrimis încă în judecată după aproape trei ani de cercetări.

În topul randamentelor, SIF1 a fost urmat de SIF Moldova (4,96%) şi Fondul Proprie-tatea (4,32%), ambele având în derulare programe de răscumpărare.

SIF Moldova a încercat, anul trecut, să rezolve problema deţinerilor inactive, prin aprobarea consolidării valorii nominale a acţiunilor de la 0,1 la 2,5 lei/uniate, însă nu a primit autorizaţia ASF.

La capitolul active, tot SIF1 a avut, anul trecut, cea mai mare creştere, de 11,3%, urmată de SIF4 Muntenia, cu un plus de 8,6%, deşi cotaţia acţiunilor SIF4 a avut cea mai mare scădere, în 2016, de -11,83%, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Spre deosebire de mai tânărul Fond Proprietatea, înfiinţat în 2005 pentru despăgubirea celor deposedaţi de regimul comunist, listat în 2011 şi introdus în indicele SIF-urilor, BET-FI, cele cinci societăţi de investiţii financiare au fost mai active în administrarea deţinerilor.

Cu un mandat de la acţionari să reducă discountul dintre preţ şi valoarea activelor, managerul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton a considerat că investiţia în propriile acţiuni este cea mai rentabilă şi s-a rezumat la programe de răscumpărare şi vânzări din portofoliu, însoţite de returnări de capital către acţionari. La finalul anului trecut, discountul la FP era de 33%, în contextul în care numai 21,77% din portofoliu reprezintă acţiuni cotate.

Problema discountului este una comună şi pentru SIF-uri, în condiţii în care şi acestea, ca şi FP, au în portofoliu deţineri semnificative la companii nelistate. La finalul anului trecut, SIF-urile se tranzacţionau la discounturi între -54,93% (SIF Muntenia) şi -36,74% (SIF Oltenia).

Dincolo de ponderea acţiunilor necotate şi participaţiilor mărunte din portofolii, reprezentanţii SIF-urilor spun că o mare importanţă în evoluţia acţiunilor lor o are şi lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti.
Cele mai importante deţineri sunt în domeniul financiar pentru fiecare dintre cele cinci SIF-uri, în timp ce FP este expus, în special, pe sectorul energiei.

SIF Banat-Crişana are 56,9% din activ în sectorul financiar-bancar, primele trei deţineri fiind Banca Transilvania, Erste Bank şi BRD, toate listate la Bursa deValori Bucureşti.

SIF Moldova este expusă pe Banca Transilvania cu 36,79% din activ, anul trecut, fiind chiar nevoită să îşi mai scadă deţinerea, în unele momente, după ce a depăşit limitele investiţionale. SIF2 mai este expusă şi pe sectorul energetic, prin deţinerile în Petrom (7,55% din activ) şi Transgaz (4,65% din activ), de asemenea listate.

SIF Transilvania are 37,29% din activ pe sectorul financiar (acţiunile BRD reprezintă 27,4% din activ), în timp ce turismul ocupă o pondere de 26,68% din activ, sector cu o lichiditate mai redusă la BVB.

Şi la SIF Muntenia, sectorul financiar este în top, cu 27,8% din active, urmat de chimie şi farma (12,4% din active), pe fondul participaţiei semnificative la Biofarm.

SIF Oltenia are cea mai mare expunere pe sectorul financiar, care ocupă 46,4% din activ, pe fondul deţinerii pachetului de 6% din BCR, bancă nelistată, în ciuda angajamentului din contractul de privati-zare. Celelalte patru SIF-uri au renunţat la deţinerile la BCR, în urma unor înţelegeri cu Erste Bank, în 2011.

SIF5 mai are deţineri la cele două mari bănci listate – TLV (6,21%) şi BRD (11,455% din activ), în timp ce Petrom are o cotă de 11,63% din activ.

La Fondul Proprietatea, 72,85% din portofoliu este concentrat pe energie, petrol şi gaze. Cea mai mare participaţie este în Hidroelectrica – 29,61% din VAN -, pentru care speră la o listare, în acest an.

Chiar dacă SIF-urile au cele mai importante deţineri listate pe Bursă, totuşi, lichidarea acestora, fie pentru remunerarea acţionarilor, fie pentru investirea în alte active este dificilă, pe fondul rulajului scăzut al Bursei de Valori Bucureşti. De altfel, lichiditatea a rămas singurul criteriu de îndeplinit pentru promovrea la statutul de piaţă emergentă şi accesarea unei categorii de investitori cu fonduri mult superioare.

Rămâne de văzut dacă SIF-urile îşi vor asuma şi “problema” BVB, pe lângă propriile alegeri pentru conduceri programate în aprilie, căci, din acest an, ASF le-a permis managerilor din SIF-uri să preia şi funcţii în Consiliul BVB, unde, împreună, au o deţinere importantă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here