România,economia si fotoshop-ul

0
2633
Strategia-de-dezvoltare

Foarte multe lozinci… practic nu ai ce să-i reproșezi documentului prezentat de guvern, în afară de faptul că nu vine cu nimic concret. Dar se pare că se lucrează pe domenii la ceva mai substanțial… să vedem. Până atunci o notă proastă pentru faptul că mi-a înșelat așteptările, credeam că guvernul va veni cu propria viziune, asumată, clară și limpede. Nu știu, chiar și un proiect de țară descărcat de pe internet mergea. În schimb, guvernul pare preocupat de clădirea unui suport politic pentru ceva ce nu există. Ceea ce mă face să cred că de fapt se caută suportul politic pentru prelungirea acestui guvern… și în rest… “vă mai sunăm noi”.

Cum poți să spui că marile provocări ale României de azi sunt “Repercusiunile crizei economice globale, Schimbările climatice și avansul tehnologic, Conflictele deschise de la Sudul și Estul Europei care au generat un val de migrație fără precedent” etc? Astea sunt provocările? Nu faptul că un sfert din elevii de clasa a VIII-a termină școala doar cu un nivel de educație specific clasei a V-a (au luat note mai mici de 5 la evaluarea națională)? Nu faptul că jumătate din elevii care termină școala nici nu ajung să obțină diploma de Bac – care oricum nu mai valorează mare lucru? Nu faptul că România crește într-un ritm mult inferior economiilor emergente care au realizat catching up-ul cu Occidentul? Nu faptul că în Parlament se votează instituții extractive, adică privilegii pentru fel de fel de grupuri de interese?

Și trebuie oare să facem un brainstorming național ca să găsim soluții la înapoierea noastră? Chiar trebuie să reinventăm apa caldă? Nu e clar că rețeta dezvoltării este aceeași cu cea pe care au urmată multe alte state, derivă din principiile expuse încă de acum 2-3 secole de economiștii clasici, publicată de sute și mii de ori în cărți recunoscute pe tot mapamondul, precum în recenta De ce eșuează națiunile?

Să rămânem totuși optimiști. Guvernul a luat câteva măsuri foarte bune în ultimele săptămâni, poate ne mai pregătește câteva surprize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here