ROMÂNIA – TIGRUL ECONOMIC AL UNIUNII EUROPENE ÎN 2016

0
2022

În perioada 19-20 ianuarie 2016 a avut loc la Viena conferința financiară Euromoney CEE Forum 2016, eveniment care a reunit, ca în fiecare an, elita economică din regiune şi care a stabilit agenda financiară pentru anul următor.

Anul acesta, la conferinţă au participat peste 1100 de delegaţi din peste 45 de ţări care au profitat din plin de prilej pentru a împărtăşi perspectivele pe care le întrevăd dar mai ales, pentru a discuta pe marginea pericolelor şi disfunctiunilor care pot afecta potenţialul regiunii. Președinți de bănci, economiști, analişti, oficiali guvernamentali din țările Europei Centrale și de Est, s-au numărat printre participanţii care au abordat teme de discuție concrete, punctuale privind perspectivele economice ale regiunii, tendințele din sistemele bancare ale statelor din regiune, potențialul de dezvoltare, piețele de capital, politicile de finanțare ale guvernelor.

Președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel, participant la conferința financiară Euromoney CEE Forum 2016, estimează că România va înregistra în 2016 cea mai mare creștere economică, iar pentru 2017 prognozează menţinerea trendului ascendent, mult peste media Uniunii Europene. „Din punct de vedere macroeconomic, România va fi vedeta regiunii. Este foarte posibil ca avansul economiei să fie de peste 4% în 2016, iar dacă va fi sub 4% atunci și celelalte state din UE vor fi coborât mult sub estimările de creștere de la acest moment. România are acest impuls de cerere internă (ca urmare a reducerii de taxe din acest an – n.a.), dar rămâne de văzut cum vom păstra pe termen lung echilibrele macroeconomice. Mă aștept ca și în 2017, ca urmare a efectelor de runda a doua și a eventualei reduceri de TVA de la 20% la 19%, un impuls suplimentar pentru cererea internă, România să înregistreze o creștere economică cu mult peste media UE și să se situeze printre primele state europene la acest capitol” – Lucian Anghel, președintele Bursei de la București.

Citeste si  Radu Hanga și Constantin Sebeșanu - invitații Săptămânii Financiare, ediția 3 iunie 2022

Toate aceste estimări ale președintelui BVB au fost incluse în filmul conferinței financiare internaționale Euromoney, care cuprinde opiniile celor care au susținut prezentări la acest eveniment.

Mai mult, Lucian Anghel a afirmat că „la Euromoney, România este văzută ca un star și ar fi păcat să rateze șansa să devină ceea ce era în regiune, cu ani în urmă, Polonia – un campion și un model pentru celelalte state, un vector de creștere economică, de stabilitate și de reforme structurale. Pentru un investitor cu expunere pe Europa, România este una dintre atracții. Este totuși an electoral și rămâne de văzut cât vor rezista autoritățile la măsuri populiste. Dacă nu vor exista erori majore și mai ales măsuri populiste, România poate fi acel star care poate absorbi multe fonduri”.

Referindu-se la pesimismul si incertitudinile inregistrate in prezent pe pietele de capital, Lucian Anghel remarca faptul ca „există multe incertitudini în piața de capital la nivel mondial și mulți investitori internaționali preferă să stea ‘în cash’, iar acest lucru se răsfrânge asupra tuturor. Nicio piață de capital nu scapă de acest pesimism. Probabil că această volatilitate va continua o perioadă de timp, după care investitorii se vor întoarce la fundamentele macroeconomice și ale companiilor. Discutăm de un aspect emoțional acum. Nu se poate compara situația actuală cu perioada 2008-2009, fundamentele sunt altele, motivele sunt altele pentru care se întâmplă această scădere generaliitalizată pe piețele de capital ale lumii. Va veni momentul când trendul se va inversa, discutăm de ordinul lunilor. La Euromoney am scos în evidență faptul că România este o piață diferită față de alte zone – macroeconomic, ca impact pozitiv al noului Cod Fiscal. În plus, piața de capital din România are printre cele mai înalte rate ale dividendului, în medie 5-6%, dar la prețurile actuale reduse rata sunt multe companii, din utilități și energie, cu rate ale dividendului de 12-14%”.

Citeste si  Radu Hanga și Constantin Sebeșanu - invitații Săptămânii Financiare, ediția 3 iunie 2022

Pe de altă parte, directorul conferinței, Christopher Garnett remarca, in alocutiunea sustinută, faptul că această conferință se desfasoară în contextul frămantarilor acestui început de an, unic pana acum din acest punct de vedere. Multitudinea problemelor politice, economice, financiare și nu în ultimul rand, militare, crează perspectiva unui început de an, nu foarte bun pentru zona euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here