Logica Economica – Pretul petrolului nu prea mai are loc de scazut

0
2930

 

La acest preț inclusiv Arabia Saudită se simte amenințată, deoarece a fost atins nivelul costului pe termen lung al extracției. După cum se poate vedea din figură, despre Rusia, Canada sau SUA nici nu are rost să mai povestim.

Cost

Guvernele țărilor arabe au început să taie din cheltuielile publice și să pună taxe, însă tot pierd bani masiv din cauza ieftinirii petrolului. Arabia Saudită a încheiat anul 2015 cu un deficit bugetar de 16% din PIB, de cartea recordurilor (cauzat nu doar de scăderea veniturilor din petrol, ci și de creșterea cheltuielilor – militare, bineînțeles). La actualul preț al petrolului rezervele bănești i-ar putea ajunge vreo 2-5 ani, în funcție de câtă austeritate face.

Sama

Așa că eu nu cred în prăbușirea în continuare, durabilă, a prețului petrolului. Pur și simplu nimeni nu-și poate permite să vândă mai ieftin. Asta doar dacă nu cumva întreaga economie mondială intră în colaps, cu China în frunte, ceea ce ar reduce cererea. Scenariul nu este exclus, având în vedere dimensiunea bubble-ului creat de tiparniței de bani ale statelor dezvoltate și investițiile speculative care ne-au dat impresia că o ducem bine, că toate sunt roz și frumoase. Ce-i drept, China mai are loc de scădere:

Shanghai

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here