România iese din Top 40 de țări atractive pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă

0
1888
România iese din Top 40 de țări atractive pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă

România pierde din atractivitatea pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă, părăsind topul celor mai atractive 40 de țări din acest sector, după ce, anul trecut, s-a clasat pe locul 34, se arată în raportul bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

În top 10 țări din cadrul indexului EY, Franța urcă o poziție, ajungând pe locul 7, în urma anunțului privind intenția de participare la licitația de achiziționare de panouri solare cu capacitate 3 GW în următorii trei ani. În același timp, în această țară este în plină desfășurare construcția unei fabrici de producție de panouri solare pentru acoperirea a 1000 de kilometri de drumuri.

A dispărut sprijinul Guvernului

“Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile și incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu și lung, au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în domeniu. Mulți deținători de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să le vândă, în timp ce potențialii cumpărători oferă prețuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcții impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutățirea sentimentului investitorilor”, a declarat Valeriu Binig, Partener Asistență în Tranzacții, EY România. Potrivit acestuia, România a îndeplinit ținta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară încă de pe acum, însă îndeplinirea țintei va fi verificată în anul 2020, când multe proiecte riscă să fie deja falimentare.

Nu se știe dacă vor supraviețui

“Nu este clar însă dacă vor supraviețui suficiente capacități de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea țintei specifice. Nu există perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrică în panouri fotovoltaice de acoperiș sau pentru promovarea biomasei ca resursă energetică. Alături de acestea, ultima propunere de modificare legislativă este percepută de investitori ca neaducând soluții pe termen scurt pentru bancabilitatea proiectelor implementate. Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiții într-un proiect eolian realizat în România depășește, în condițiile de astăzi, 30 de ani”, a adăugat Binig.

Belgia (locul 18), Suedia (locul 20), Irlanda (locul 30), Norvegia (locul 32) și Finlanda (locul 35) au urcat în clasamentul primelor 40 de țări. În Norvegia, lucrările de la noul tunel subacvatic, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, către Germania creează o nouă mare oportunitate de producție de energie eoliană și hidro pentru cele două țări. Germania, alături de Statele Unite ale Americii, China, India și Chile, rămâne neclintită în clasamentul primelor cinci țări atractive pentru investiții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here